search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:39
MENU CLOSE

Βίδρα νεκρή από ΙΧ στην Καστοριά

03.07.2012 14:31
Βίδρα νεκρή από ΙΧ στην Καστοριά - Media

Ένα πρωτοφανές περιστατικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα σημειώθηκε  σε δρόμο, πλάι στη λίμνη της Καστοριάς, όταν -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οδηγός χτύπησε με το όχημά του μία ενήλικη βίδρα, που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα σημειώθηκε  σε δρόμο, πλάι στη λίμνη της Καστοριάς, όταν -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οδηγός χτύπησε με το όχημά του μία ενήλικη βίδρα, που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες, 2 Ιουλίου. Όταν έφθασε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του  «Αρκτούρου»  το ζώο, μία ενήλικη θηλυκή, βάρους 7 κιλών, ήταν ήδη νεκρό.

Η βίδρα στην Ελλάδα είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον».

Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και καθώς πολλά ποτάμια στερεύουν και οι περισσότεροι μικροί υγρότοποι αποξηραίνονται, οι βίδρες μετακινούνται σε λιγότερο κατάλληλα ενδιαιτήματα, όπως παραθαλάσσιες περιοχές,

Η ευρασιατική βίδρα έχει μήκος γύρω στα 1-1,3 μέτρα. Τα αρσενικά μπορεί να φτάσουν σε βάρος τα 11 κιλά ενώ το βάρος των θηλυκών ατόμων είναι συνήθως μικρότερο κατά 30%. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ευρασιατικής βίδρας είναι η μακριά, παχιά ουρά της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές για το είδος, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συναντάμε σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και σε μερικά νησιά (Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο και Εύβοια).

https://www.topontiki.gr/img/uploads/big/13413259257.jpg

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32