search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:23
MENU CLOSE

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους

01.04.2020 04:33
Ποιοι θα πάρουν σήμερα το επίδομα των 534 ευρώ - Media

 

Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Αναλυτικά:

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0

Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν στην εφαρμογή τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Αυτονόητο είναι πως τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ήδη έχουν δηλώσεις τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασιακής σύμβασης και οι δηλώσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να ταυτίζονται με εκείνες των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει υποβάλλει ο εργοδότης τους.

Αφού η διασταύρωση κριθεί επιτυχής, θα πιστώνεται το ποσό των 800 ευρώ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον τελικό κατάλογο των πληττόμενων επιχειρήσεων δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ, είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που υπάρχουν στους περισσότερους από 600  ΚΑΔ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών,  εφόσον είναι σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.

Η αποζημίωση καλύπτει 45 ημέρες από την ημέρα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Εργαζόμενος που μπαίνει σε αναστολή σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες προστατεύετε για άλλες 45 ημέρες από την απόλυση. Ωστόσο μέχρι την λήξη των έκτακτων μέτρων οποιαδήποτε απόλυση είναι άκυρη.

Παράλληλα με το επίδομα των 800 ευρώ, στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους, για χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι κίνδυνοι αποκλεισμού

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι:

Οι εργαζόμενοι που έχουν και άλλη εργασία εξαρτημένης εργασίας δεν το δικαιούνται και θα απορρίπτονται από την εφαρμογή.

Στην περίπτωση, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις – εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων για ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:23