search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:34
MENU CLOSE

Μεταδίδεται από τα κουνούπια ο κορωνοϊός; – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

01.04.2020 12:44
Ιός Δυτικού Νείλου: 5 σοβαρά κρούσματα μέχρι τώρα στην Ελλάδα - Πώς να προστατευτείτε (Pdf) - Media

 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορονοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Επιπλέον, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρει το εξής:

Τα κουνούπια και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να διαδώσουν όλους τους τύπους ιών.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19 ή άλλα παρόμοια νοσήματα που προκαλούνται από κορονοϊούς (π.χ. SARS, MERS) μεταδίδονται από τα κουνούπια ή τα τσιμπούρια.
Για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω τσιμπήματος από κουνούπι ή τσιμπούρι, ο ιός πρέπει να είναι σε θέση να αναπαραχθεί μέσα στο έντομο-ξενιστή.

Ωστόσο  τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν άλλους ιούς. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά του αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Οι ιοί εκμεταλλεύονται αυτήν την βιολογική απαίτηση των κουνουπιών και μετακινούνται από τον ξενιστή (ζώο ή άνθρωπο) στον οικοδεσπότη (κουνούπι).

Για να μολυνθεί ένα κουνούπι, πρέπει πρώτα να τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο, όπως ένα πουλί ή καγκουρό, ή άνθρωπο.

Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του ιού chikungunya και του ιού Zika. Μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ελονοσία, η οποία προκαλείται από παράσιτο.

Αλλά δεν μπορούν να μεταδώσουν πολλούς άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV, που προκαλεί AIDS, και τον ιό Ebola.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27