search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:09
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πενήντα νεκροί και 1.415 κρούσματα στην Ελλάδα (Video)

01.04.2020 14:58
Κορωνοϊός: Η απάντηση Τσιόδρα γιατί νοσούν σοβαρά και πεθαίνουν νέοι και υγιείς - Media

 

Συνολικά 1.415 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 81 είναι νέα, ενώ ακόμη 20 κρούσματα εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο έχουν ήδη ελεγχθεί 380 άτομα. 

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέβηκε σήμερα στους 50, 38 άνδρες και 12 γυναίκες. Το 94% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 90 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 14 γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 66 ετών ενώ το 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί 17.350 διαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες  υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορονοϊό, συμπληρώνοντας «αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί». Ιδιαίτερη στιγμή στην ενημέρωση αποτέλεσε η ονομαστική αναφορά του σε δεκάδες ονόματα ασθενών με κορονοϊό αλλά και γιατρών και νοσηλευτών που τους περιθάλπουν, μετά από την επίσκεψη του σε νοσοκομείο αναφοράς. Χαρακτηριστικά είπε «ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς σε όλους τους ασθενείς» και εξήρε τις προσπάθειες όλων των υγειονομικών στον αγώνα για τον covid-19.

Στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών επανήλθε σήμερα ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού. Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. «Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς». Ο κος Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.

Η ανοσία και οι επιπτώσεις στους πνεύμονες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο «γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεώτερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κορονοϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κορονοϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια»

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, είπε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν « ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο» απάντησε ο κος Τσιόδρας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε «δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα».

Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα για 14 ημέρες η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στην απόφαση και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών ανάλογα με τις εξελίξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

Επίσης με στόχο την προφύλαξη περιοχών που δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και ειδικά των νησιών θα απαγορευθούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η εικόνα σήμερα στις τράπεζες και τις λαϊκές ήταν σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με τη χθεσινή, ωστόσο προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών που παρατηρούνται στις λαϊκές αγορές προωθείται διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου, με απόφαση των φορέων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, παράλληλα με τις αδειοδοτούμενες λαϊκές αγορές, όταν κριθεί αναγκαίο, θα υποχρεούνται να λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στις ευρύτερες ίδιες περιοχές την ίδια μέρα και ώρα για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε επίσης ότι το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται αρόδου έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως είπε, ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με τελικό προορισμό την Ισπανία. Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και κατέπλευσε στον Πειραιά. Σχεδιάστηκε η διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του και πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού που θα γινόταν στις 29 Μαρτίου το Ινστιτούτο Παστέρ ενημέρωσε για θετικό αποτέλεσμα κορονοϊού. Αφορούσε Ελβετό υπήκοο, 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νίκαιας στις 28 Μαρτίου. Μετά την ενημέρωση για κρούσμα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, την επομένη (30 Μαρτίου) μετέβη στο πλοίο. Έγινε έλεγχος σε 27 άτομα, στενές επαφές του 73χρονου, εκ των οποίων 20 βρέθηκαν θετικά. Έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Χθες πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.

Στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 12 εκατ ευρώ για την σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, προχωρά η κυβέρνηση. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση. Συμμετέχουν 273 Δήμοι και απασχολούνται 3047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν. Κάθε δήμος, όπως είπε ο υφυπουργός, δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ σχεδιάζεται να διανέμονται κατ΄ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.

Δεν θα ανεχθούμε ανεύθυνη στάση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και «σε κάποιους που μιλούν για αυστηρό ύφος». «Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς.Την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε όσο άδικη κριτική και αν δεχθούμε. Γιατί την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση μένει στο σπίτι, την ίδια στιγμή που το σύνθημα, στόχος αλλά και στοίχημα, “μένουμε σπίτι” είναι η σύσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας δυστυχώς αδιαφορούν.

Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητα μας είναι γι αυτή την μικρή μειοψηφία που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια υποδειγματική για πολλές χώρες και θέλουμε να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δεικτικοί και προειδοποιούμε τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους που υπονομεύει την πατριωτική προσπάθεια των πολλών, που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία». Ο κ. Χαρδαλιάς κετέληξε:«Πολιτεία και πολίτες δίνουμε από κοινού τη μάχη. Μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03