search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:30
MENU CLOSE

Στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός – Συν 5 δισ. δαπάνες, λόγω κορωνοϊού

02.04.2020 12:48
Στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Συν 5 δισ. δαπάνες, λόγω κορωνοϊού - Media
 
Κατατέθηκε στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τον οποίο οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών αυξάνονται κατά 5 δισ. ευρώ.
 
Οι συγκεκριμένες πιστώσεις αφορούν δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.
 
Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, χωρίς να είναι δυνατή, ακόμη, η ακριβής πρόβλεψη της έκτασής τους. Τα μέτρα αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν επιτείνει την πίεση στην ελληνική οικονομία.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκτελεστεί, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
 
Για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι αναγκαία η δημοσιονομική επέκταση, η οποία για να πραγματοποιηθεί είναι τυπικά επιβεβλημένη η λογιστική διευθέτηση του προϋπολογισμού με αύξηση των σχετικών πιστώσεων.
 
«Ως προς το αναγκαίο συνολικό ύψος του ποσού των δαπανών, αλλά και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο των επιπτώσεων που αυτές θα επιφέρουν στην ελληνική οικονομία δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικά σχόλια, διότι δεν έχει γνωστοποιηθεί η κατανομή των επιπλέον δαπανών.
 
Επίσης η αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη της ευρωζώνης σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τήρηση του εθνικού δημοσιονομικού στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο συμφωνεί ως προς την αναγκαιότητα ψήφισης συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού 2020» αναφέρει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27