search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:38
MENU CLOSE

Κίνημα Αλλαγής: «Δεν επαρκούν τα μέτρα – Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2019
2-4-2020
04.04.2020 03:00
sav1.jpg

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το Κίνημα Αλλαγής για τα μέτρα που έχει λάβει στο πεδίο της Οικονομίας και της Εργασίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ανεπάρκεια κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η ρευστότητα που δίνουν στην αγορά είναι λιγότερη από ότι δίνουν άλλα κράτη. 

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. Πρώτον δεν υπάρχουν για το 2020 δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό δίνει μεγάλο πεδίο ελευθερίας. Το δεύτερο είναι ότι συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια.  Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ» αναφέρουν από την Χαριλάου Τρικούπη. 

«Δεν επαρκούν τα μέτρα και αν δείτε τι γίνεται στις άλλες χώρες είμαστε πίσω και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σε άλλες χώρες δίνουν περίπου το 20% του ΑΕΠ για να έχουν ρευστότητα και να στηρίξουν την οικονομία και καλύπτουν τη μισθοδοσία σε ποσοστό από 80% έως 100%. Είναι φανερό ότι είμαστε πίσω και εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις πολύ σημαντικές κατηγορίες, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι ο φτωχός συγγενής» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

«Θα έπρεπε όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ του πρωτογενή τομέα να είναι στα μέτρα στήριξης. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ είναι πολύ λίγα. Είναι φανερό ότι δεν καλύπτεται. Ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει. Αν διακοπεί η παραγωγική του δραστηριότητα καταστρέφεται ολοσχερώς και δεν θα ξεκινήσει πάλι. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη ημέρα», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 

«Να μην πληρώσουν πάλι το μάρμαρο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι» τονίζουν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Ως «απαράδεκτο» χαρακτηρίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη το γεγονός ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες η κυβέρνηση δεν αποφασίζει το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ενώ κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» σχολιάζοντας το μέτρο της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τα voucher και την τηλεκατάρτιση. 

«Ζητήσαμε μέτρα στήριξης για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης τους. Και φυσικά, ζητάμε τώρα την απόσυρση του άρθρου 9 της ΠΝΠ που οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων. Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ότι δεν πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης», σημειώνουν χαρακτηριστικά από την Χαριλάου Τρικούπη. 

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η Γεννηματά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι «υπάρχει απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση» με αφορμή τις ουρές που στα τραπεζικά καταστήματα. 

«Έχουμε δυστυχώς καθυστερήσεις που θα μπορούσαμε να τις είχαμε αποφύγει» είπε η Γεννηματά ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμό τους, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες. Θα μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως μέτρα» πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:38