search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:13
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πενήντα τρεις νεκροί και 1.544 κρούσματα στην Ελλάδα (Video | Διαδραστικός χάρτης)

02.04.2020 14:58
Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα - Media

 

«Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό Σ. Τσιόδρας είπε σήμερα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας «έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα, 23 νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο κρουαζιερόπλοιο (79 σήμερα συν 40 τα χθεσινά) που από χθες βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τα 1544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο.

Επιπλέον ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 53. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη και αφορούν 39 άνδρες και 14 γυναίκες. Το 94% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 91 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 16 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Εννέα ασθενείς κατάφεραν να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ έχουν διενεργηθεί 18.844 διαγνωστικά τεστ.

Αναφερόμενος στις κλειστές δομές αλλά και τα πλοία, είπε ότι αποτελούν χώρους όπου «ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα» και πρόσθεσε ο ΕΟΔΥ ήδη ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες περιπτώσεις. «Η στρατηγική μας δεν αλλάζει όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και κυρίως τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν  θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με  νευρολογικά σύνδρομα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».

Κρίσιμη η κατάσταση στη Μύκονο, μέτρα σε Ριτσώνα και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε «προσηλωμένοι στο στόχο, με επιμονή, πειθαρχία και συνέπεια για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας, να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου». Ο κρατικός μηχανισμός, είπε, αναλαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην καραντίνα στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ριτσώνα, στην κατάσταση στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε στη Μύκονο.

  • Καραντίνα στην δομή Ριτσώνας

Για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ριτσώνα σε καραντίνα και η απόφαση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ελήφθη μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιούμενου κρούσματος σε γυναίκα φιλοξενούμενη της δομής η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά τον τοκετό της. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων διαπιστώθηκε ότι 23 είναι θετικοί στον ιό Covid-19. Κανένα από τα 23 άτομα δεν νοσεί ούτε έχει συμπτώματα της νόσου, είπε ο υφυπουργός.

Επίσης από τον έλεγχο προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού ήταν αρνητικά. Κατά την διάρκεια της καραντίνας απαγορεύεται ρητά η είσοδος και έξοδος από την δομή, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία. Επίσης, στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων, ενώ η ΓΓ Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων. Ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

  • Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – 119 δείγματα θετικά

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στους 380 επιβαίνοντες στο πλοίο. Βρέθηκαν 119 δείγματα θετικά στον Covid-19, 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα όπου και θα επαναληφθεί ο έλεγχος. Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε σήμερα το πλοίο για να πάρει δείγματα από επιφάνειες και το σύστημα κεντρικού κλιματισμού. Αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας σε ειδική προβλήτα με αποκλεισμένη περίμετρο. Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και οι θετικοί στον ιό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για 14 μέρες.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρχει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και γι αυτό στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί ειδική τέντα προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι χωρίς συμπτώματα και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία αύριο θα ενημερωθούν και οι οικογένειες.

  • Κρούσμα στη Μύκονο

Προσήλθε πριν από δύο 24ωρα με συμπτώματα, γυναίκα 69 ετών στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου όπου και έγιναν όλες οι σχετικές εξετάσεις και βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ιχνηλάτησης που ακολουθήθηκε και προκειμένου να αποφευχθεί φαινόμενο επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή της νόσου αποφασίστηκε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο νησί για 14 μέρες». Ο κ. Χαρδαλιάς απηυθηνε έκκληση στους κατοίκους του νησιού να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς «η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη». Όπως είπε «χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την λήψη επιπλέον μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Τέλος ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της σώματος κ. Τασούλα, να διατεθούν 8 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής για την δημιουργία 50 πλήρως εξοπλισμένων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Εκλεισε την ενημέρωση με την φράση του πρωθυπουργού: «Είμαστε στο τέλος της αρχής» επαναλαμβάνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και κάθε μέρα που περνάει απαιτείται μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία για να συνεχίσουμε να παραμένουμε στο σπίτι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15