search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:04
MENU CLOSE

Mαζικές εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη

02.04.2020 16:17
Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ ο τζίρος στην αγορά ομολόγων - Media

 

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς τα κράτη σπεύδουν με εκδόσεις νέων ομολόγων να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει για την αντιμετώπση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

Στην Ελλάδα, τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζονται σε περίπου 31 με 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. αφορούν τα αποθεματικό που έχει σχηματιστεί με δανεικά από τον ΕSM και στα οποία η χώρα δεν έχει πρόσβαση.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές επιστρέφουν και σε επιλεκτικές τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου.

Η προσφορά νέων τίτλων αυτή την εβδομάδα ενέτεινε τις πιέσεις στις τιμές. Οπως φαίνεται, αρκετές χώρες σπεύδουν στην πρωτογενή αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια, προκειμένου ν΄ ανταπεξέλθουν στην αύξηση των δημοσίων δαπανών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Ήδη, όλες σχεδόν οι χώρες έχουν ανακοινώσει προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης, με στόχο να ανακουφήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το υποχρεωτική παύση του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας. 

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,77% από το 1,74% όπου βρισκόταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,36% από 1,33% και του 15ετούς στο 1,82% απο 1,79%. 

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ.ευρω μόνον. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,77% από 1,74% έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,21% απο 2,22%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στο 1,0852 δολ. από το 1,0962 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ευνοεί το δολάριο, λόγω του ρόλου του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Θετικά ήταν για το δολάριο τα καλύτερα των εκτιμώμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αγορά εργασίας και τον τομέα μεταποίησης στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για το σύνολο της αγοράς εργασίας την Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά, η αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά το ευρώ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0906 δολ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:04