search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:32
MENU CLOSE

Πρόταση βιβλίου: H ξεχωριστή και αυτάρκης ιστορία της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2119
2-4-2020
06.04.2020 03:00
mia-syntomi-istoria-tis-eyropis-9786180130584-1000-1440246-2.jpg

Simon Jenkins

Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης

Από τον Περικλή στον Πούτιν

Μετάφραση: Ψυχογιός

Σελ.: 392

Είναι εύκολη υπόθεση άραγε να γραφτεί μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης; Να διερευνηθεί ένας τόσο μεγάλος και πολυσήμαντος γεωγραφικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χώρος; Το πιο δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι το άπλωμα των ιστορικών αφηγήσεων όσο η σύντμηση: το πώς να αφηγηθείς δίχως κενά και ολοκληρωμένα μια τεράστια ιστορία, γεμάτη πλήθος μύθων, αφηγήσεων, γεγονότων και ανθρώπων. Η Ευρώπη έχει τη δική της ξεχωριστή και κυρίως αυτάρκη ιστορία που της εξασφάλισε μιαν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και στις δύσκολες μέρες που περνάμε και ενώ η ευρωπαϊκή συνοχή δοκιμάζεται, η Ευρώπη παραμένει μακράν ο ιδανικός τόπος που μπορεί να προσφέρει το όραμα μιας καλύτερης ζωής σε πρόσφυγες και μετανάστες, που ρισκάρουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους για να πετύχουν να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο…

Η ιστορία της Ευρώπης παρουσιάζεται αρχίζοντας από τον κλασικό κόσμο, περνά στον Μεσαίωνα και από εκεί στη συγκρότηση των κρατών, καταλήγοντας στη σύγχρονη εποχή. Άρα, στην πρώτη περίοδο περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Ρώμη, ενώ στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη περίοδο, παρακολουθούμε τη θριαμβευτική εξάπλωση του Χριστιανισμού σε συνδυασμό με την άνοδο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη λεκάνη της Μεσογείου έως και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Παράλληλα, στην περίοδο του Μεσαίωνα έχουμε και τη διείσδυση του Ισλάμ στις μεσογειακές χώρες. Στην τρίτη περίοδο της ευρωπαϊκής περιπέτειας έρχεται στο προσκήνιο ο αγώνας των εθνών, οι σκληροί και πολυετείς θρησκευτικοί πόλεμοι και οι συγκρούσεις για τη διαδοχή των θρόνων – για να καταλήξουμε στις ιδεολογικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα που μας εισάγουν στην τέταρτη και τελευταία ευρωπαϊκή περίοδο, με τις περιπέτειες του 20ού αιώνα και την αγωνία ανοικοδόμησης της ηπείρου που ζούμε στις μέρες μας. Άρα, ο υπότιτλος του βιβλίου «από τον Περικλή στον Πούτιν» είναι κάτι παραπάνω από μια παρήχηση του γράμματος «Π». Ο συγγραφέας δεν επιδιώκει να μας παραδώσει μια ιστορία των ευρωπαϊκών εθνών αλλά της Ευρώπης ως σύνολο. Ένα σύνολο που μοιράζεται μια κοινή γεωγραφική και πολιτισμική κληρονομιά και διαμόρφωσε έναν τρόπο ζωής μέσα από μια κοινή θρησκεία και κοινές αμφισβητήσεις, οικοδομώντας ένα σύστημα αξιών που συντίθενται μέσα από τη διαφορετικότητα και που, στο τέλος της πορείας, στοχεύουν στη διασφάλιση της ζωής και των ανθρώπινων ελευθεριών, στο δικαίωμα της ευτυχίας και την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Συμπερασματικά, ο Simon Jenkins δεν διστάζει ούτε στιγμή μπροστά στον διαδεδομένο ευρωσκεπτικισμό. Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που ξεχώρισε καθοριστικά από τις υπόλοιπες καταφέρνοντας, μέσα από μια συγκλονιστική περιπέτεια, να διασφαλίσει στους κατοίκους της, με τις τόσο διαφορετικές τοπικές – εθνικές κουλτούρες, μια κοινή συνείδηση. Παρά το βεβαρημένο παρελθόν των ατελείωτων αιματηρών πολέμων και των δυσκολιών συναίνεσης όπως αυτές διαπιστώνονται σήμερα, η Ευρώπη ανέπτυξε το πιο ευτυχές μοντέλο ζωής – και αυτό προσπαθεί να αποτυπώσει αυτή η ιστορία με τον καλύτερο τρόπο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28