search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:39
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Υγείας – Τι θα γίνει με τις αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

03.04.2020 17:42
Κορωνοϊός: Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Υγείας - Τι θα γίνει με τις αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ - Media
 
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να έχουν πρόσβαση στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την επιδημία.
 
Ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανέλυσε πως θα γίνεται αυτό, καθώς και τι θα ισχύσει για τις αμοιβές των 10 και των 30 ευρώ και ποιος θα τα πληρώνει.
 
Ο κ. Κωτσιόπουλος ανακοίνωσε αρχικά ότι τέθηκαν σε λειτουργία 5 Κέντρα Υγείας στην Αττική τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα. Σε αυτά θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που δυνητικά έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό. Και αυτό γίνεται για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα.
 
Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με κορονοϊό είναι τα: 
  • 1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.
  • 2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου
Παρόμοια κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε αυτά οι πολίτες θα μπορούν να εξετάζονται από τους γιατρούς και αν χρειαστεί να κάνουν και διαγνωστικές εξετάσεις. Όσοι διαγνωστούν με κορονοϊό και επιστρέψουν στο σπίτι τους και δεν χρειαστεί να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ’ οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας.
 
Από την άλλη, η υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες η οποία αναπτύσσεται με την συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όσοι ασθενείς νοσούν και χρειάζονται υποστήριξη.
 
Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για όλους. Επίσης, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ιδίως εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους και ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
 
Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα σήμερα έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν τις συνταγές τους μέσω ενός τηλεφωνήματος στον γιατρό τους. Οι οικείοι τους μπορούν να παραλαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή του από οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής του επιδεικνύοντας μόνο το μήνυμα στο κινητό του.
 
Οι γιατροί όλων των άλλων ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο τηλεφωνικά, όσο και δια ζώσης στις δομές που λειτουργούν κανονικά.
 
Καμία επιβάρυνση για τους πολίτες
Όπως εξήγησε ο κ. Κωτσιόπουλος, στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση. Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, τα 10 ευρώ αλλά και τα 30 ευρώ για την κατ’ οίκον φροντίδα αφορούν αποζημίωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, ενώ ιδιώτες Γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με αμοιβή 2000 ευρώ
 
Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.
 
Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
 
Οι ιδιώτες ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38