search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01
MENU CLOSE

Γεροβασίλη: Οι πολιτικές καθορίζουν και τις αντοχές του ΕΣΥ

04.04.2020 10:35
Γεροβασίλη: Έργο Μητσοτάκη η ύφεση στην οποία περνά η χώρα - Media

 

«Για να καταγραφεί το φαινόμενο της πανδημίας, για να το γνωρίζουμε και για να είμαστε σωστοί στον τρόπο αντιμετώπισης θα πρέπει να έχουμε μια πιο επιθετική πολιτική (….). Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε την ακριβέστερη δυνατή χαρτογράφηση της πανδημίας στη χώρα μας και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους», επισήμανε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. 

«Η εποχή αυτή πρέπει να αναδείξει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και της συμμετοχής όλων μας στην προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της πολυμέτωπης κρίσης ξεκινώντας από την υγειονομική που είναι και το σημαντικότερο με κύριο ζητούμενο τη στήριξη της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε ότι η τωρινή κρίση μας βρίσκει αρκετά κοντά χρονικά στον πολυετή και πρωτοφανή οικονομικό κλονισμό από τον οποίο σχετικά πρόσφατα άρχισε να ανακάμπτει η χώρα.  Ήμασταν στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν τα είχαμε ξεπεράσει κιόλας, όλοι θυμόμαστε τραγικές εικόνες από τη ζωή των συμπολιτών μας», ανέφερε και συνέχισε: «Σήμερα και τα κόμματα και το ελληνικό κοινοβούλιο οφείλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σας θυμίζω ότι από το 2012, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν  το 40% της αμοιβής τους σε ένα κοινό ταμείο από όπου το 20% κατευθύνεται σε δομές αλληλεγγύης».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ 

Η Γραμματέας της Κεντρικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου για υποχρεωτική 3 μηνη οριζόντια συμβολή βουλευτών απορρίφθηκε. «Η πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ως αρμόδιου  για τις μειώσεις και τις κρατήσεις από τη πλευρά βουλευτών. Η πρότασή μας ήταν για 3μηνη, οριζόντια, υποχρεωτική συμβολή όπως υποχρεωτικά περικόπηκαν και οι αμοιβές  των εργαζομένων και υποχρεωτικά βρέθηκαν και άνθρωποι εκτός δουλειάς. Η πρότασή μας αυτή προφανώς θα πήγαινε σε στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου εφόσον γινόταν από εκεί για όλους τους βουλευτές και για όλα τα κόμματα», είπε. 

»Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, δεν βρήκε σύμφωνα τα άλλα κόμματα.  Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα. Γιατί η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση μέτρων σε κυβερνητικά στελέχη & ανάκληση προκλητικών αυξήσεων σε διοικήσεις ΔΕΚΟ; Ζητήσαμε να επεκταθεί η περικοπή σε κυβερνητικά στελέχη, σε γενικούς γραμματείς υπουργείων, αλλά και σε πρόσωπα τα οποία έχουν τοποθετηθεί -επαναλαμβάνω τοποθετηθεί- σε διοικήσεις οργανισμών που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είδαμε και προκλητικές αυξήσεις σε αμοιβές διοικήσεων ΔΕΚΟ με ενίσχυση των γνωστών golden boys. Η τωρινή κρίση: καμία ευκαιρία στις πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε. 

»Αυτή η περίοδος δεν πρέπει να δώσει ευκαιρία σε πρακτικές και μεθόδους που χρεοκόπησαν τη χώρα. Θα πρέπει όλοι να βγούμε καλύτεροι από αυτή τη δοκιμασία, αλλά θα πρέπει και το πολιτικό σύστημα μέσα σε αυτή τη διαδικασία να φροντίσει να μην χάσει την αξιοπιστία του.  Η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπερέβη εαυτόν σε λαϊκισμό και διχαστική ρητορική. Εμείς ούτε είμαστε ίδιοι ούτε προτιθέμεθα να τους μοιάσουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον το πολιτικό σύστημα διατηρεί την αξιοπιστία του αναλόγως και της στάσης της Αντιπολίτευσης η οποία εν προκειμένω τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται σε πιο ήπιους τόνους η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι: ” Το σύστημα και η αξιοπιστία του δεν κινδυνεύουν  από την Αντιπολίτευση. Κινδυνεύουν  επειδή κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ένα τελείως διαφορετικό παράδειγμα αντιπολίτευσης από εκείνο της ΝΔ, που, όσο ήμασταν κυβέρνηση, υπερέβη εαυτόν σε λαϊκισμό και διχαστική ρητορική. Θυμίζω την περίοδο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος. Εμείς ούτε είμαστε ίδιοι ούτε πρόκειται ποτέ να τους μοιάσουμε. Σεβόμαστε τον εαυτό μας, τον ελληνικό λαό και τη  δημοκρατία. Αυτές οι αξίες συμβαδίζουν μόνο με την ειλικρίνεια. 

Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με όρους επιστημονικούς. Οι πολιτικές όμως καθορίζουν και τις αντοχές του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του αυτή την κρίσιμη ώρα.  Και θα κριθούν αυστηρά!

Ερωτώμενη για την έως τώρα αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε: “Τα περιοριστικά μέτρα μας βρήκαν σύμφωνους και τα ενθαρρύναμε. Γνωρίζουμε όλοι ότι προστατεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας από ένα πιθανό κρασάρισμα και περιορίζει την εξάπλωση του ιού με αριθμούς μεγάλους και ταυτόχρονους. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης γίνεται με όρους επιστημονικούς και έτσι οφείλει και φαντάζομαι έτσι θα έκανε και κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα. Χωρίς να συγχέεται αυτό με την πολιτική. Ωστόσο οι πολιτικές είναι αυτές που έχουν καθορίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτές οι οποίες καθορίζουν και την ενίσχυσή του αυτή την κρίσιμη ώρα. Και αυτές οι πολιτικές πρόκειται να κριθούν αυστηρά! Η στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και με ενίσχυση των ατομικών μέσων προστασίας είναι το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή. Και δεν το βλέπουμε να συμβαίνει με ρυθμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες”. 

Γιατί δεν ακολουθούνται οι συστάσεις του ΠΟΥ στη χώρα μας για περισσότερα τεστ;

Για να καταγραφεί το φαινόμενο της πανδημίας, για να το γνωρίζουμε και για να είμαστε σωστοί στον τρόπο αντιμετώπισης θα πρέπει να έχουμε μια πιο επιθετική πολιτική. Και οι συστάσεις του ΠΟΥ δεν ακολουθούνται στη χώρα μας και δεν καταλαβαίνω με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται αυτό. Μετράμε νούμερα και κάθε μέρα υπάρχει μια ενημέρωση των πολιτών, η οποία ενημερώνει ξεκινώντας από την Αμερική, από Ιταλία, Ισπανία που έχουν τα μεγάλα προβλήματα και στο τέλος ενημερώνει και για την Ελλάδα με νούμερα τα οποία είναι μεν τα καταγεγραμμένα αλλά δεν είναι εκείνα τα οποία θα προέκυπταν από μία ευρεία καταγραφή! Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε την ακριβέστερη δυνατή χαρτογράφηση της πανδημίας στη χώρα μας και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01