search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:48
MENU CLOSE

Isabel Schnabel (ΕΚΤ): Παράθυρο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE

05.04.2020 16:20
Isabel Schnabel (ΕΚΤ): Παράθυρο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE - Media

 

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel.

Η ίδια, σε συνέντευξή της, που δημοσιεύται σήμερα στο ΒΗΜΑ, εμμέσως πλήν σαφώς τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων (κορονοομολόγων), και «ανοίγει παράθυρο» συμμετοχής και των ελληνικών εταιρικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτικά, αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ίδια σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν πληροί ακόμη την ελάχιστη απαίτηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ούτως ώστε να είναι επιλέξιμη για άμεσες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (Public Sector Purchase Programme – PSPP). Εξαίρεση από αυτήν την απαίτηση μπορεί να χορηγηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Αυτό εξαρτάται, επίσης, από πολιτικές αποφάσεις και από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε πιστωτικού ορίου μπορεί να εξεταστεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

Υπενθυμίζεται, ότι το ισχύον πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (PSPP) είχε σχεδιαστεί για κανονικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας μία διευκολυντική νομισματική πολιτική, προκειμένου να στηριχθεί η σταδιακή επάνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους της ΕΚΤ.

Το PEPP, στο οποίο έχουν ενταχθεί και τα ελληνικά ομόλογα, είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Aποτελεί την «απάντησή» της ΕΚΤ στο έκτακτο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Το PEPP είναι προσωρινό και έχει σημαντικό μέγεθος, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 700 δισ. ευρώ.

Η Isabel Schnabel υπεραμύνεται των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια: «… με το να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο PEPP, η ΕΚΤ στέλνει ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι αυτή η κρίση επηρεάζει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και ότι δεν θα ανεχθεί κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης του ευρώ».

«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εκπληρώσει την αποστολή της και να στηρίξει τη ζώνη του ευρώ και τους πολίτες της σε αυτήν την ιστορική κρίση», διαβεβαίωσε η ίδια.

Για τη συμμετοχή των ομολόγων που έχουν εκδόσει οι ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα PEPP, η Ευρωπαία κεντρική τραπεζίτης αναφέρει ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν ελληνικά εταιρικά ομόλογα που να πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Αλλά ελπίζω ότι μελλοντικά αυτό θα αλλάξει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45