search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:02
MENU CLOSE

Τιτανικός ψίθυροι από το βυθό…

06.07.2012 16:16
Τιτανικός ψίθυροι από το βυθό… - Media

Το θρυλικό ναυάγιο μοιάζει να έχει ξεπεράσει τα όρια του ιστορικού γεγονότος, έχοντας αποκτήσει μια σχεδόν μεταφυσική αίγλη. Το παράδοξο με τον «Τιτανικό» είναι το γεγονός ότι μοιάζει σα να συνε­χίζει αέναα το παρθενικό του ταξίδι, κουβαλώντας τον θρύλο του και τους νεκρούς του, διατηρώντας ζωντανό το τραγικό πλεονέκτημα μιας ακόμα απώ­λειας, της ελπίδας ενός λιμανιού.

ΚώσταςΔ. Μπλιάτκας

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 167

Το θρυλικό ναυάγιο μοιάζει να έχει ξεπεράσει τα όρια του ιστορικού γεγονότος, έχοντας αποκτήσει μια σχεδόν μεταφυσική αίγλη. Το παράδοξο με τον «Τιτανικό» είναι το γεγονός ότι μοιάζει σα να συνε­χίζει αέναα το παρθενικό του ταξίδι, κουβαλώντας τον θρύλο του και τους νεκρούς του, διατηρώντας ζωντανό το τραγικό πλεονέκτημα μιας ακόμα απώ­λειας, της ελπίδας ενός λιμανιού. Ο «Τιτανικός», λοιπόν, κατά μια έννοια εξακο­λουθεί το ταξίδι του, ένα ταξίδι που ξεκίνησε σαν θαύμα, κατέληξε ως τραγωδία και συνεχί­ζεται ως θρύλος. Ο «Τιτανικός», με δυο λόγια, ακόμα κι από τα σκοτεινά βάθη του ωκεανού, διατηρεί τη ζωντάνια του μέσα από αναπάντητα ερωτήματα που περνούν από γενιά σε γενιά – σα να αποτελούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο που επιζητά τη λύτρωση. Ο συγγραφέας, ωστόσο, δεν καταπιάνεται με το δημοφιλές θέμα από την εύκολη κι αβαθή του πλευρά. πριν από όλα, μας γνωστοποιεί μιαν άκρως ενδιαφέρουσα συγ γραφική διαμάχη σε σχέση πάντα με το ναυάγιο του «Τιτανικού» – που φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορία – στην οποία υπήρξαν πρωτα­γωνιστές δυο κορυφαίες μορφές της λογοτε­χνίας: ο Τζορτζ Μπέρναρ Σο και ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. πέρα από την ενδιαφέρουσα πα­ράθεση της αλληλογραφίας των δυο διάσημων συγγραφέων, ο Μπλιάτκας επιχειρεί να προσεγ­γίσει το σκαρί μέσα από τους συμβολισμούς του, ανασκαλεύοντας τις κοινωνικοπολιτικές πτυχές του ναυαγίου. Έτσι, έχουμε μιαν ενδια­φέρουσα συλλογιστική, η οποία προσμετρά τα ανθρώπινα όρια με το μέτρο της αρχαίας έννοι­ας της ύβρεως.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:00