search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29
MENU CLOSE

Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;

06.07.2012 16:52
Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία; - Media

Με ιστορικό φόντο την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία και την επώδυνη περίοδο των τραγικών εθνοτικών, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στη διάσπασή της, ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης αυτοβιογραφείται μυθιστορηματικά.

Εμίρ Κουστουρίτσα

Μετάφραση: Μαριάννα Κουτάλου

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 412

Με ιστορικό φόντο την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία και την επώδυνη περίοδο των τραγικών εθνοτικών, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στη διάσπασή της, ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης αυτοβιογραφείται μυθιστορηματικά. Στο γραπτό του βραβευμένου σκηνοθέτη διατηρείται «ζωντανή» η κινηματο­γραφική αντίληψη της ματιάς, χαρίζοντας στην αφήγηση ένταση, δυναμισμό και ατμόσφαιρα. Ξεκινά από τα παιδικά χρόνια και το οικογενεια­κό του περιβάλλον στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην πόλη της Γκόριτσα. Γονείς, παρέες, γείτονες, εφηβικοί έρωτες κι όλες εκείνες οι έντονες πρώτες εντυπώσεις περιγράφονται ως ένα μακρύ γοητευ­τικό οδοιπορικό που οδηγεί στην επώδυνη ενηλικίωσή του. Ο σκηνοθέτης μιλά για την ιδιαίτερης αντιληπτικότητας μητέρα του, τον πατέρα του που ήταν μέθυσος, αλλά αφοσιωμένος στην οικο­γένεια, στον Τίτο και τον κομμουνισμό, φτάνοντας στον θείο του Σίμπα Κρβάβατς, σκηνοθέτη που επηρέασε άμεσα το καλλιτεχνικό του αισθητήριο. Ταυτόχρονα δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αμερικανική «επέμβαση» στη χώρα του και να σταθεί απέναντι στη νέα γιουγκοσλαβική πραγ­ματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον πρόσφατο πόλεμο. Ο πολυπράγμων καλλιτέχνης διηγείται τον πολυτάραχο βίο του μέσα από προ­σωπικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές κορυφώσεις, χαρίζοντας στον αναγνώστη μιαν ολοκληρωμένη διάσταση, όχι μόνο της προσωπικότητας τού αφηγητή, αλλά και της σύγχρονης βαλκανικής ιστορικής πραγματικότητας, όπως αυτή δια­μορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από επώδυνες συνθήκες. πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ο ήρωας αφηγητής έχει σφυρηλατηθεί από το ισχυρό κράμα μιας ζωής που κάλλιστα θα μπορούσε να εμπνεύσει έναν φανταστικό ήρωα κι έναν ιδιαίτερο μύθο.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29