search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:57
MENU CLOSE

ΑΤΕ-ΕΚΑ: Στις 7 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Υγεία

06.04.2020 05:30
ΑΤΕ-ΕΚΑ: Στις 7 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Υγεία - Media

 

Στις 7 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους κι εργαζόμενες στην Υγεία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Ταξική Ενότητας Εργατικόυ Κέντρου Αθήνας. 

Όπως τονίζει η ΑΤΕ-ΕΚΑ, «μέσα στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, κι ενώ συμπληρώνονται ήδη 40 ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα και 25 ημέρες από το πρώτο θύμα της ασθένειας, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών. Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς υγειονομικό εξοπλισμό, χωρίς νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, χωρίς νέες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην υγεία αφήνονται απροστάτευτοι και άοπλοι να αντιμετωπίσουν την υγειονομική απειλή.»

Η ΑΤΕ-ΕΚΑ διεκδικεί:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Επίταξη ΤΩΡΑ, χωρίς αποζημίωση, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίταξη ΤΩΡΑ των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ερευνητικής εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η δημόσια ιδιοκτησία στα αποτελέσματά της.

Να οργανωθεί από το κράτος με δημόσια ιδιοκτησία κι έλεγχο η παραγωγή όλων των αναγκαίων ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, κανένας μισθός, καμία ημέρα κανονικής άδειας, κανένα ένσημο. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο. Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη. Καμία απόλυση συμβασιούχου ορισμένου χρόνου ή έργου –ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης τους- κατά τη διάρκεια της κρίσης με πλήρη καταβολή των αποδοχών τους.

Άμεση πλήρης καταβολή του Δώρου Πάσχα. Πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι/νες δεν εργάζονται στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από την πανδημία ή γιατί η επιχείρηση έχει αναστείλει την λειτουργία της.

Κατάργηση της απαγόρευσης των απεργιών και της επιστράτευσης των απεργών. Κατάργηση της αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας η οποία δεν έγινε με υγειονομικά κριτήρια. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν χρόνια νοσήματα ή είναι ΑΜΕΑ ή είναι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ ή είναι εγκυμονούσες, οι συνοικούντες μαζί τους καθώς και όσοι περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό, να πάρουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές. Να ενταχθούν στην Άδεια Ειδικού Σκοπού και οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα που δεν πήγαιναν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Χορήγηση δωρεάν από τους εργοδότες κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) κι επίβλεψη της ορθής χρήσης. Αραίωση της πυκνότητας στο χώρο εργασίας. Καθημερινή απολύμανση των κτηρίων. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!

Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο και τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Όλες οι προστατευτικές διατάξεις να ισχύουν και για τις συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και για τους/τις αυτοαπασχολούμενους/νες

Να παταχτεί η αισχροκέρδεια σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.

Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους. Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών και μεταφορά τους στα αστικά κέντρα σε σπίτια και ολιγομελείς δομές διαβίωσης για την προστασία όλων. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους.

Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών προκειμένου να προφυλαχτεί η υγεία των εγκλείστων και των εργαζομένων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:57