search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:27
MENU CLOSE

Τσίπρας: Εδώ και τώρα στήριξη της οικονομίας με 26 δισ. για να αποτραπεί νέος μνημονιακός εφιάλτης

06.04.2020 13:55
Η ομιλία Τσίπρα στο Ζάππειο για το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ( Live) - Media
 
Ένα πακέτο συνολικού ύψους 26 δισ. προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας σε ορίζοντα 6 μηνών ώστε να μη μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις πηγές χρηματοδότησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή και με βάση τις οποίες το κόμμα του έλαβε υπόψη στην κατάρτιση του πακέτου #Μένουμε όρθιοι.
 
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές, χώρες να μην χρειάζεται να προβεί σε δανεισμό για να παρέμβει δημοσιονομικά, καθώς διαθέτει το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η χρηστή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μας έβγαλε από τα μνημόνια αλλά διασφάλισε να προχωρήσουμε με ασφάλεια για να μην αντιμετωπίσουμε τις ίδιες συνθήκες κρίσης».
 
Ειδικότερα, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό της, καθώς έχει περίπου 10% του ΑΕΠ, σε απόθεμα ασφαλείας, πέραν όσων είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές του χρέους της, από όπου μπορεί να αντλήσει για τις έκτακτες οικονομικές ανάγκες της, «χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας». Η δυνατότητα αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί είπε, διαφορετικά το αντίθετο θα είναι εγκληματικό.
 
Ρευστότητα προληπτικά για να κρατηθεί η οικονομία
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες: Την ποιότητα, την ποσότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους.
 
1. Όσον αφορά τα διαθέσιμα κονδύλια είπε ότι περίπου 20 δις ευρώ είναι οι άμεσοι πόροι που έχουμε – τα υπόλοιπα 16,5 δις ευρώ από τα 37 δις ευρώ του μαξιλαριού, σημείωσε, είναι κλειδωμένα για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους – και άλλα τόσα περίπου από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Την ίδια ώρα στη διαθεσιμότητα των ελληνικών τραπεζών είναι και 12 δις ευρώ από το πακέτο ρευστότητας της ΕΚΤ. Με βάση αυτές τις πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει σκόπιμο «ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δις ευρώ». Από αυτά, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τα 14 δις πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δις ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.
 
Διευκρίνισε ότι, στα μέτρα αυτά «δεν υπολογίζονται προφανώς οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πράγμα που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της».
 
2.Ως προς τα ποιοτικά κριτήρια της πρότασης αυτής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι στόχος είναι διατήρηση της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα (ύψος μισθών, μορφή εργασιακών σχέσεων, αριθμό θέσεων εργασίας). Η πρόταση αυτή είπε είναι στον αντίποδα της κυβερνητικής λογικής, που όπως είπε, «καταθέτει προτάσεις που αποσκοπούν σε μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων».
 
3.Τέλος, ως προς το ζήτημα του χρόνου παρέμβασης υπογράμμισε τη σημασία μιας εμπροσθοβαρούς παρέμβασης του πακέτου υπό το σκεπτικό ότι η προληπτική δράση θα κρατήσει την οικονομία σε ψηλό επίπεδο και θα μειώσει τον κίνδυνο για πολλαπλάσιες δαπάνες σε μερικούς μήνες που δεν θα μπορεί πια να καλύψει το μαξιλάρι οδηγώντας στην ανάγκη δανεισμού. «Αυτές τις πολλαπλάσιες δαπάνες που θα χρειαστούμε σε λίγους μήνες από σήμερα, αν δε δράσουμε έγκαιρα, δε θα μπορούμε τότε να τις καλύψουμε από κανένα μαξιλάρι» γιατί «τότε, θα υπερβαίνουν τα μεγέθη του μαξιλαριού» και θα πρέπει «αναγκαστικά να τις καλύψουμε από νέο δανεισμό». Όμως, τότε «σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτός ο δανεισμός δε θα είναι τότε το ίδιο εύκολος» και «η επιστροφή στον εφιάλτη των μνημονίων θα ξαναζωντανέψει».
 
«Έχουμε λοιπόν ευθύνη σήμερα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας όσο σκληρή και αν είναι αυτή» πρόσθεσε με νόημα.
 
Δέκα μέτρα
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξειδίκευσε το πακέτο σε 10 μέτρα:
 
1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού
 
2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
 
3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ
 
4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι
 
5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια
 
6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες
 
7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση
 
8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος
 
9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
 
10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.
«Εθνικοποιήσεις αν χρειαστεί…»
Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον ρόλο του Δημοσίου και στην ανάγκη διαφύλαξης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Αλέξη Τσίπρα, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ό,τι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης» και περαιτέρω να μην επιτραπεί «ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων».
 
Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί «κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο». Με σαφείς όρους, ότι δηλαδή το δημόσιο «θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρίες αντίστοιχο της παρέμβασής του». Το Δημόσιο, είπε «δεν μπορεί σήμερα να αρκεστεί στη θέση του παρατηρητή, του σχολιαστή και του απλού εγγυητή της αυθόρμητης κίνησης της αγοράς και της οικονομίας» και αυτό ανέφερε είναι ρεαλιστική και όχι ιδεολογική επιταγή.
 
Η συνέντευξη συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις και τις εξειδικεύσεις από πλευρά των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου (Εργασίας), του Νίκου Παππά (Ανάπτυξης) και του Ευκλείδη Τσακαλώτου (Οικονομικών).
 
«Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για πρόωρες και πολιτικά οφέλη»
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να μπει στον σχολιασμό σεναρίων για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι τώρα είναι ώρα ευθύνης, και πολιτικών προτάσεων και όχι ώρα για να μετρά κανείς, πολιτικό κόστος ή πολιτικά οφέλη την ώρα που μετράμε νεκρούς.
 
Αντιστοίχως, σε ερώτηση για σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε ότι τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν νόημα, από τη στιγμή που η λαϊκή ετυμηγορία είναι φρέσκια αφενός, αφετέρου η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει. Πρόκειται για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» είπε και τόνισε ότι «το ταμείο θα γίνει όταν έρθει η ώρα, όχι τώρα».
 
Σε ερώτηση για το αν βλέπει μνημόνια στον ορίζοντα, σημείωσε ότι αυτή είναι η μεγάλη του ανησυχία και γι αυτό εισηγητικά ανέφερε προς πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Παρέπεμψε και πάλι στην εμπροσθοβαρή λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόληψη απέναντι σε έναν τέτοιο ακριβώς κίνδυνο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:25