search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:50
MENU CLOSE

Ματωμένο «παιχνίδι»

07.07.2012 07:50
Ματωμένο «παιχνίδι»  - Media

Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε ένα ατελεί­ωτο διπλωματικό παζάρι γύρω από τη Συρία, ενώ το καθεστώς του Μπασάρ ελ Άσαντ κερδίζει χρόνο και εξολοθρεύει σχεδόν ανενόχλητο τον λαό του!

Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε ένα ατελεί­ωτο διπλωματικό παζάρι γύρω από τη Συρία, ενώ το καθεστώς του Μπασάρ ελ Άσαντ κερδίζει χρόνο και εξολοθρεύει σχεδόν ανενόχλητο τον λαό του!

Οι «μεγάλοι», που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, κατέληξαν σε μια συμφωνία, αποτέλεσμα αλλεπάλ­ληλων παρασκηνιακών διαβουλεύσεωνκαι συμβιβασμών, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες ευρωπα­ϊκές δυνάμεις από τη μία πλευρά και κυρίως τη Ρωσία από την άλλη.

Πρόκειται για απόφαση, που μάλλον θα μείνει στα χαρτιά, αλλά εξασφαλίζει και στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να ισχυρίζονται ότι υπερψήφισαν τη μόνη εφικτή δυνατή πολιτική λύση, δηλαδή τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρ­νησης, η οποία θα τερματίσει την αιματοχυσία!…

Οι Δυτικοί ήθελαν να εξαιρεθεί από τη συμμετοχή σε αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση οποιοσδήποτε «θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση», θέλοντας έτσι να εξαιρέσουν τον Άσαντ. Η Ρωσία, υπερασπιζόμενη σκληρά τα συμφέροντά της στη Συρία, επέμεινε πεισματικά να αφαιρε­θεί αυτή η αναφορά κι έτσι η απόφαση εξαρτά τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης από την «αμοιβαία συγκατάθε­ση» της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό ερμηνεύεται από την πλευρά των Δυτικών ως δυνατότητα της αντιπολίτευσης να αρνηθεί τη συμμετοχή του Άσαντ.

Ταυτόχρονα, θεωρούν επίτευγμα το γεγονός ότι η αμοι­βαία συγκατάθεση φέρνει σε ισότιμο επίπεδο την αντιπολί­τευση με τη σημερινή εξουσία στη Συρία. Αντίστοιχα, η Ρω­σία βλέπει την απόφαση ως ένα εργαλείο που ευνοεί τους παραπέρα χειρισμούς της, γιατί δεν αποκλείει απολύτως κανέναν. Έτσι, και οι δύο πλευρές θα έχουν ουσιαστικά το δικαίωμα του βέτο και θα μπορούν να είναι ικανοποιημένες για την έκβαση της συνόδου!

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την απελπιστική κατά­σταση που επικρατεί επιτόπου. Το καθεστώς ισοπεδώνει τη μία μετά την άλλη τις συνοικίες όπου εμφανίζονται δυνάμεις της αντιπολίτευσης ή αντάρτες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν πόλεις και χωριά όταν ο στρατός προσεγγί­ζει για να προχωρήσει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Ανταρτοπόλεμος

Ταυτόχρονα, οι άνδρες του «ελεύθερου συριακού στρα­τού», οι οποίοι εξοπλίζονται συνεχώς από αραβικές χώρες, από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, εντείνουν τα σαμποτάζ και τις ενέδρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ τολμούν πλέον παράτολμες επιχειρήσεις ακόμη και σε προάστια της Δαμασκού. Είναι σαφές ότι για όσο διάστημα το καθεστώς εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων και των συνόρων, ενώ η λαϊκή εξέγερσηκαι η δράση των ανταρ­τών δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο ενός τμήματος του εδάφους, το παιχνίδι θα συνεχίσει να παίζεται και σε ένα έντο­νο διπλωματικό παρασκήνιο…

Και καθώς η συριακή αντιπολίτευση θεωρεί αναποτελε­σματικό και αρκετά ασαφές το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μάλλον δεν πρόκειται να στα­ματήσει τη δράση της…

«Μετρούν» δυνάμεις

Το επεισόδιο με το τουρκικό αεροπλάνο, που κατερρίφθη από τη Συρία, έδειξε τα όρια της ξένης ανάμιξης και τις δυ­νατότητες του καθεστώτος. Η Τουρκία δοκίμασε ουσιαστικά τα αντανακλαστικά του Άσαντ και ταυτόχρονα κατέστησε συνυπεύθυνο το ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε εξέλιξη στα σύνο­ρα με τη Συρία. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν προετοιμάζει οποιαδήποτε τυχοδιωκτική επιχείρηση σε συριακό έδαφος, αλλά «μετρά τις δυνάμεις της» και ετοιμάζεται για την κα­τάλληλη απάντηση, όταν εκείνη θα κρίνει ότι η Δαμασκός βρίσκεται σε αρκετά… ευάλωτη θέση!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:47