29/05/2020 08:12:29

Η αποχώρηση της Αγγ. Σπανού από την Athens Voice και η αιχμή για «αρθρογράφο της εφημερίδας»

Η αποχώρηση της Αγγ. Σπανού από την Athens Voice και η αιχμή για «αρθρογράφο της εφημερίδας» - Media

 

Για την αποχώρηση της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού από το δυναμικό της Athens Voice (η οποία, μάλιστα, δεν δημοσίευσε, όπως η ίδια η Α. Σπανού ανέφερε το κείμενο αποχώρησης) έχει ήδη γράψει και το «Π».

Ωστόσο, μια αποστροφή στο κείμενό της προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος σημείωσε: «Πριν, όμως, διορθώσει η κυβέρνηση ένα προφανές λάθος, αυτόκλητοι πελταστές της ξεσάλωσαν στο facebook (όπου δεν έχω λογαριασμό). Και μάλιστα στην καταγγελία μου πρωταγωνίστησε αρθρογράφος της AV με το χειροκρότημα και άλλων αρθρογράφων της AV. Δεν θα τους δώσω άλλη φορά τη χαρά να με κατασπαράξουν».

Όπως αποκαλύπτει το e-tetradio.gr, η αρθρογράφος είναι η Βάσω Κιντή, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook σχολίασε αρνητικά το άρθρο της Α. Σπανου για το κολύμπι, γράφοντας:

«Σέβομαι το ιατρικό ζήτημα που επιβάλλει στην Αγγελική Σπανού να κολυμπά και την απόφασή της να πάει και τώρα στη θάλασσα, παρά την απαγόρευση, με χαρτί γιατρού. Αλλά γιατί έπρεπε να γράψει άρθρο γι' αυτό, όπου αμφισβητεί εν γένει την απόφαση της πολιτείας να μην περιλαμβάνεται το κολύμπι στη σωματική άσκηση που επιτρέπει το χαρτί που συμπληρώνουν οι πολίτες; Η πολιτεία, σε αυτη τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων, δεν επιτρέπει το κολύμπι εν γένει (χωρίς να φροντίσει σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να κάνει εξαιρέσεις για περιπτώσεις σαν της κ. Σπανού) διότι ο καιρός θα βαίνει βελτιούμενος και διότι ένα προηγούμενο Σ/Κ οι παραλίες ήταν γεμάτες ακόμη και μόνο για ήλιο. Δηλαδή, φοβήθηκε τεκμηριωμένα ότι θα συγκεντρώνεται εκεί κόσμος πράγμα που δείχνει ότι η απόφασή της δεν είναι ούτε ατεκμηρίωτη, ούτε ανόητη ούτε παράλογη όπως λέει η κ. Σπανού. Δεν εξαίρεσε η πολιτεία το κολύμπι από τη σωματική άσκηση στα λεξικά. Το εξαίρεσε στις δεδομένες συνθήκες.

Επιπλέον, το επιχείρημά της ότι "Όσες φορές πάω για μπάνιο στη θάλασσα είμαι μόνη" άρα ας μην φοβάται η κυβέρνηση συνωστισμό, δεν στέκει διότι, πρώτον, έως τώρα ήταν χειμώνας και ίσως γι' αυτό ήταν μόνη -ο καιρός τώρα θα βελτιώνεται, δεύτερον, άλλες παραλίες μπορεί να μην είναι τόσο μοναχικές -είναι δηλαδή συγκυριακό/συμπτωματικό ότι είναι μόνη- και τρίτον, και κυριότερο, όπως λέει ο Καντ, αν θέλουμε να κρίνουμε από ηθική σκοπιά την κάθε πράξη μας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε εάν η πράξη μας αυτή θέλουμε να γίνει καθολικός νόμος. Πράττε, έλεγε ο Καντ, έτσι σαν να επρόκειτο ο γνώμονας της πράξης σου να γίνει με τη θέλησή σου καθολικός φυσικός νόμος. Δηλαδή, για να είναι ηθικά σωστό το κολύμπι, θα έπρεπε η κ. Σπανού να θέλει όλοι να το κάνουν, όχι να είναι μόνη αυτή και οι άλλοι στο σπίτι τους. Εκτός εάν πούμε πως η πράξη που θέλουμε να γίνει καθολικός νόμος είναι να πηγαίνουν στην παραλία μόνο όσοι έχουν χαρτί γιατρού. Είμαι σίγουρη, ότι παρότι αυτό δεν προβλέφθηκε μέσα στις έκτακτες περιστάσεις, η κ. Σπανού δεν θα έχει πρόβλημα. Εκτός εάν κάποιοι εκμεταλλευτούν την περίπτωση όσων το έχουν ανάγκη και το χρησιμοποιήσουν ως παραθυράκι.
 
Σε μια άλλη διατύπωση της ίδιας ιδέας, ο Κάντ έλεγε πως πρέπει να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ως νομοθέτη σε ένα βασίλειο των σκοπών (και των άλλων έλλογων υποκειμένων). Το έλλογο υποκείμενο θέτει καθολικούς νόμους (που ισχύουν για όλους) αλλά υπόκειται και το ίδιο σε αυτούς. Αν θελουμε δηλαδή να πράττουμε ηθικά, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι με την πράξη μας δηλώνουμε ότι θέλουμε και οι άλλοι να πράξουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να λέμε, είμαι μόνη μου, θα ισχύει μόνο για μένα. Το άρθρο της Α. Σπανού δείχνει ότι δεν την απασχολεί τόσο η δική της περίπτωση (για την οποία πιστεύω θα έδειχνε κατανόηση το τυχόν όργανο της τάξεως) όσο η αντιπολίτευση στο κυβερνητικό μέτρο. Αυτό είναι θεμιτό. Αλλά θα έπρεπε να έχει άλλα επιχειρήματα. Τα συγκεκριμένα είναι ατυχή».
Το ποστ, μάλιστα, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και σχόλια, όπως του Παντελή Καψή, ο οποίος σημείωσε: «Το άρθρο είναι θυμωμένο και κακώς λέει ότι θα παρανομήσει. Πρέπει να τηρούμε τις ρυθμίσεις όλοι, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν. Όμως το να ζητήσει κάποιος να επιτραπεί το κολύμπι κατά μόνας κ χωρίς παραμονή στην παραλία δεν είναι παράλογο. Ιδίως αυτή την εποχή. Αν πάει να γίνει κατάχρηση τον Μάιο, όταν ζεστάνει, βλέπουμε. (Αν υπάρχουν τότε μέτρα). Οι περιορισμοί δεν μπαίνουν απλώς για να μπουν αλλά για την διασπορά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δημιουργούσε άξιες λόγου πιθανότητες επέκτασης της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουμε την ελευθερία να τα συζητάμε αυτά.
ΥΓ εννοώ χωρίς να θεωρούνται ηθικά κατακριτέοι».
Πολύ πιο επιθετικός ήταν ο επίσης δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς, ο οποίος τόνισε: «Θλιβερή η ανάρτηση και τα σχόλια.. Διότι δεν γνωρίζετε ότι η Σπανού επιβάλλεται να κολυμπάει λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και δεν μπορεί να το κάνει στα, κλειστά πλέον, κολυμβητήρια. Υποστηρίξτε με χίλιους τρόπους την κυβέρνηση, όχι εις βάρος της υγείας ενός ανθρώπου».
Επίσης, ο Παύλος Ελευθεριάδης επισήμανε ότι «το μέτρο για το κολύμπι είναι παράνομο. Είναι αυθαίρετη ερμηνεία του λιμενικού που δεν θεωρεί ατομική άσκηση το κολύμπι και την κωπηλασία».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.