search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:11
MENU CLOSE

Ο Πάπας πήρε φόρα…

09.07.2012 12:59
Ο Πάπας πήρε φόρα… - Media

Του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Ο Πάπας είναι η κεφαλή της παγκόσμιας καθολικής εκκλησίας και οι κατά τόπους επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχό του.

Του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Ο Πάπας είναι η κεφαλή της παγκόσμιας καθολικής εκκλησίας και οι κατά τόπους επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχό του.

Ο νυν Ποντίφικας, Βενέδικτος ο 16ος, δείχνει διαφορετικός από τους προκατόχους του σε ότι έχει να κάνει με τις τιμωρίες των αρχιεπισκόπων. Τα τελευταία χρόνια η συνταγή ήταν αν κάποιος επικεφαλής εκκλησίας είχε υποπέσει σε σοβαρό λάθος ή αμάρτημα να εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Ο Πάπας Βενέδικτος είναι πιο αποφασιστικός και προτιμά να απολύει ιερείς ο ίδιος. Το έχει κάνει τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο και το επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα με πρόσφατο «θύμα» τον Ρόμπερτ Μπέζακ. Ο 52χρονος αρχιεπίσκοπος της Τρνάβα στη Σλοβακία καθαιρέθηκε με απόφαση του Πάπα χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι αν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση.

Νωρίτερα είχαν χάσει τη θέση τους ένας Ιταλός και ένα Κογκολέζος επίσκοπος για «διαχειριστικά προβλήματα της επισκοπής» ενώ το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν ο Αυστραλός επίσκοπος Ουίλλιαμ Μόρις. Ο Μόρις είχε καλέσει από τον άμβωνα την καθολική εκκλησία να επανεξετάσει την απόφαση αν πρέπει να χειροτονούνται γυναίκες και παντρεμένοι άνδρες και αυτή η «διάλεξη» δεν άρεσε στον Πάπα.

Αυτές οι απολύσεις όμως έφεραν στην επιφάνεια ένα σαφώς πιο σοβαρό θέμα. Τις σεξουαλικές αμαρτίες διαφόρων ιερέων και επισκόπων τις οποίες μέχρι στιγμής ο Πάπας δεν έχει τιμωρήσει. Κατά καιρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν εκτοξευθεί κατηγορίες για παιδοφιλία κατά παπάδων και ορισμένοι έχουν καταδικαστεί. Ο Πάπας δεν πήρε όμως ποτέ θέση και ουδέποτε καθαίρεσε κάποιον. Η υπερασπιστική γραμμή του Βατικανού ήταν ότι «ο Πάπας δεν μπορεί να ελέγχει κάθε πράξη κάθε επισκόπου στη Γη» αλλά το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο έχει καθαιρέσει τέσσερις εξ αυτών για λιγότερα σημαντικά θέματα , δείχνει ότι μια χαρά τους ελέγχει όταν θέλει.

Το γεγονός παίρνει διαστάσεις αφού στις ΗΠΑ υπάρχει οργανισμός που καταπολεμά την παιδοφιλία και την σεξουαλική παρενόχληση από ιερείς και οι υπεύθυνοι του θεωρούν ότι πλέον έχουν στοιχεία στα χέρια τους ώστε σε ανάλογες περιπτώσεις να μπορούν να μηνύουν τον Πάπα ως υπέυθυνο για τους αμαρτωλούς επισκόπους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09