search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:53
MENU CLOSE

Ο κορωνοϊός «γκρεμίζει» τις ΗΠΑ: Σχεδόν 10 εκατ. οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο

08.04.2020 16:44
Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα  - Media

 

Οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού ενδεχομένως να ωθήσει 1,5 εκατ. οικογένειες στις ΗΠΑ στα πρόθυρα του να μείνουν άστεγες, προειδοποιούν ειδικοί στη στέγαση, εστιάζοντας όχι μόνον στην αύξηση της φτώχειας αλλά και στην επιτάχυνση της μετάδοσης της πανδημίας σε κατοικίες με μεγάλο αριθμό ενοίκων κάτω από την ίδια στέγη.

Ο αριθμός αυτός των οικογενειών ενδέχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 8 εκατ. νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους σε ενοίκιο, υπογραμμίζουν ειδικοί και οργανώσεις αρωγής σε ιστοσελίδα για τη στέγαση και την πανδημία.

«Είναι ανατριχιαστικός ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα μας που χάνουν τη δουλειά τους, που χάνουν ώρες, που χάνουν το εισόδημά τους», τονίζει η Νταϊάν Γιέντελ, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας Στέγασης Χαμηλών Εισοδημάτων.

«Μία από τις επιπτώσεις είναι η αύξηση των βαρών σε ενάμιση εκατ. των οικογενειών ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος, τόνισε η ίδια σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η ΜΚΟ Urban Land Institute.

Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε πάνω από 6 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στη μη δηλωμένη οικονομία–όπως οι διανομείς και οι οικιακές βοηθοί, οι οποίοι στις ΗΠΑ δεν δικαιούνται να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Αυτές οι οικογένειες μπορεί και να ξοδεύουν το 50-70% του εισοδήματός τους στα οικιακά έξοδα και συχνά να μένουν πολλοί μαζί σε υπερβολικά μικρά καταλύματα, τόνισε η Γιέντελ. «Όταν έχεις κατ’ αρχάς τόσο μικρά εισοδήματα και πληρώνεις πάνω από τα μισά για μία στέγη πάνω από το κεφάλι σου, τότε πολύ λίγα χρήματα σου περισσεύουν», τόνισε.

Περίπου 560.000 άνθρωποι ήσαν άστεγοι πριν από την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, τονίσθηκε στην τηλεδιάσκεψη, ένας αριθμός που συνδέεται με την όλο και ακριβότερη αξία των ενοικίων και τους καθηλωμένους μισθούς. Ο αριθμός των οικογενειών που βρίσκονται κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αναμένεται να αυξηθεί, είτε λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των ενοικίων, είτε γιατί προστίθενται στην στέγασή τους άστεγοι συγγενείς.

«Εστιάζουμε ιδιαίτερα στους αστέγους, που είναι όπως η άκρη του παγόβουνου, που εμείς βλέπουμε. Όμως υπάρχει μεγάλος αριθμός αστέγων κάτω από αυτήν την επιφάνεια, οι κρυμμένοι άστεγοι. Υπάρχει ένας ολάκερος πληθυσμός σε στεγαστική ανασφάλεια, τόνισε η Μέγκαν Σάντελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι άνθρωποι χωρίς ασφαλή στέγαση έχουν να αντιπαλέψουν με την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, τις υγειονομικές προφυλάξεις και τις εντολές περιορισμού των μετακινήσεων, που έχουν θεσπισθεί για να προστατευθεί ο πληθυσμός από την πανδημία.

«Τι θα συμβεί όταν άνθρωποι που κοιμούνται σε χώρους φιλοξενίας αστέγων δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και σαπούνι; Τι θα συμβεί όταν έχουμε εκατ. ανθρώπους που μία ωραία πρωία βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους εν μέσω πανδημίας, όταν η συλλογική μας υγεία εξαρτάται από την ικανότητα παραμονής μας στο σπίτι;» αναρωτήθηκε η Γιέντελ.

Η ίδια εξέπεμψε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισεκ. δολαρίων για την επιδότηση ενοικίου για να βοηθήσει τους χαμηλοεισοδηματίες ενοικιαστές και τους μικροεπιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της στέγης τους, που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Το Κογκρέσο ενέκρινε το πρωτοφανές ποσό των 2,3 τρισεκ. δολαρίων για την διάσωση της οικονομίας των ΗΠΑ, που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Μαρτίου, ενώ αρκετές Πολιτείες απαγόρευσαν τις εξώσεις που σχετίζονται με την ανέχεια λόγω κορονοϊού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52