27/11/2020 19:10:55

Γεροβασίλη: Δεν συζητάμε τις επιστημονικές απόψεις του κ. Τσιόδρα, αλλά τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης

Γεροβασίλη: Έργο Μητσοτάκη η ύφεση στην οποία περνά η χώρα - Media

 

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στον Σωτήρη Τσιόδρα και την ομάδα του έδωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολιτικό ταμείο με το έργο της επιστημονικής κοινότητας και τόνισε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αποκλειστικά τις πολιτικές αποφάσεις και χειρισμούς.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση ανμπιστεύεται τον κ. Τσιόδρα η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «δεν έχει ποτέ τεθεί από εμάς ζήτημα εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσιόδρα Αυτό το οποίο συζητάμε δεν είναι οι επιστημονικές απόψεις του κ. Τσιόδρα. Δεν αμφισβητείται ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του ούτε η υψηλών προδιαγραφών επιστημονική κοινότητα της χώρας στην οποία έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Αυτά τα ζητήματα για τα οποία ζητάμε να γίνει συζήτηση και για τα οποία αντιπαρατιθέμεθα αφορούν πολιτικούς χειρισμούς. Και μόνον αυτούς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «στο ζήτημα της λήψης των περιοριστικών μέτρων η πολιτεία έδρασε έγκαιρα (με σοβαρή εξαίρεση την καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα της εκκλησίας). Μόνον σε αυτά τα μέτρα όμως! Δε μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Για την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ο.κ. Αυτά τα μέτρα αφορούν πολιτικούς χειρισμούς και πολιτικές επιλογές και ως Αξ. Αντιπολίτευση στεκόμαστε απέναντι».

Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει τους πολιτικούς χειρισμούς με τους επιστημονικούς. Τι σημαίνει αυτό; Η λήψη περιοριστικών μέτρων έγινε υπό την καθοδήγηση ειδικών, του κ. Τσιόδρα και του επιτελείου του. Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο που θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις ( να ακούσει και να υλοποιήσει ό,τι συστήνει η επιστημονική κοινότητα) προσπαθεί τώρα να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει πολιτικό κέρδος! Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό στεκόμαστε απέναντι. Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας, με ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά και ο κάθε θάνατος όπου και εάν συμβαίνει εντός ή εκτός της χώρας, αποτελεί ένα συγκλονιστικό γεγονός», τονίζοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι λοιπόν τώρα η ώρα για κανέναν να κάνει κανείς ταμείο από αυτή την ιστορία. Πόσο μάλλον η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να στηρίξει το "ηγεμονικό" προφίλ Μητσοτάκη κάνοντας μετρήσεις δημοφιλίας εν μέσω πανδημίας! Αυτό εγείρει κριτική από μέλη μας, από εμένα, από πολλούς».

«Άλλο οι επιστημονικοί χειρισμοί και άλλοι οι πολιτικές επιλογές. Αν τα πάμε καλά στην επιδημία από μία κυβέρνηση που άκουσε τους επιστήμονες, όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση, απλώς θα σπεύσει να πιστωθεί την επιτυχία καρπούμενη την ορθή επιλογή της επιστημονικής κοινότητας; Με ποιες πολιτικές επιλογές περιβάλλει η κυβέρνηση το έργο της επιστημονικής κοινότητας; Διότι το ότι η χώρα μας δεν ακολουθεί τις οδηγίες ΠΟΥ για "τεστ-τεστ-τεστ", είναι μία πολιτική επιλογή. Είναι μία επιλογή Μητσοτάκη και όχι Τσιόδρα! Και σε αυτό θα ασκήσουμε κριτική. Πρέπει να μας πει κάποιος, εάν δεν γίνουν αυτά τα μαζικά τεστ με ποιον τρόπο-όταν θα αρχίσει να φθίνει αυτή η επιδημία- θα αποκατασταθεί η κανονικότητα για τους πολίτες. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης; Πώς θα αρθούν τα μέτρα; Δεν πρέπει να γίνει μία έρευνα ως προς την πορεία της επιδημίας ώστε να έχει γνώση η πολιτεία; Διότι αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις γίνονται μόνον σε όσους έχουν μέτρια ή βαριά συμπτώματα», επισήμανε.

«Πυρά» για την οικονομία

Αναφερόμενη, δε, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, τόνισε ότι «η κυβέρνηση διακρίνεται από μία υπεροψία που ίσως αποβεί καταστροφική για το συμφέρον της χώρας την επόμενη ημέρα. Η αντιπολίτευση αφ' ενός -και είναι προφανές σε όλους- ότι αντιλαμβάνεται ως μείζον αυτή τη στιγμή τη δημόσια υγεία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, της υπεύθυνης στάσης, καταθέσαμε και θέτουμε σε συζήτηση ένα πρόγραμμα που προτείνει μέτρα κοστολογημένα, εμπροσθοβαρή και εφικτά ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα από οικονομική ερήμωση. Τα μέτρα οφείλουν να παρθούν τώρα γιατί αργότερα θα είναι πλέον πολύ αργά και θα χρειαστούν περισσότερα. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα καθώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε να αφήσει. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει το βρίσκω υπεροπτικό και κυρίως ανεύθυνο. Βεβαίως ο κ. Στουρνάρας προφανώς έχει άλλη άποψη όπως διαπίστωσα διαβάζοντας άρθρο του στο γερμανικό τύπο, όπου προτείνει γενναίο τολμηρό και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στην ΕΕ. Ο κ. Στουρνάρας εγκατέλειψε την άποψη περι πιστοληπτικής γραμμής που είχε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ διαβάζει και ακούει. Ο κ. Μητσοτάκης;».

Επίσης, σχολιάζοντας κατά πόσον τα λεγόμενα του κυβερνητικού επιτελείου- ότι η κυβέρνηση βαδίζει συγκρατημένα για να έχει αργότερα- αποτελούν ένδειξη ωριμότητας η κ. Γεροβασίλη παρέπεμψε στην ψυχιατρική σύμφωνα με την οποία ένα από τα κύρια χαρακτηριστικό της ώριμης προσωπικότητας είναι η ικανότητα πρόβλεψης. «Ανάλογα στην πολιτική», πρόσθεσε, «μία ώριμη κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λέει ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει, στο μέτρο πάντα του δυνατού και του εφικτού. Λογικό είναι να μην μπορεί να προβλέψει την ακριβή διάρκεια. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι για μερικούς μήνες το ζήτημα υπάρχει,, εξ ου και τα δικά μας κοστολογημένα μέτρα για την περίοδο που διανύουμε για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Για το σύνολο της οικονομίας. Από την άλλη η κυβέρνηση μιλά για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και για μείωση αμοιβών στο 50%. Παράλληλα, εάν εκπρόσωποι της κυβέρνησης όπως ο κ. Γεωργιάδης, λένε δημοσίως ότι αυτοί την στιγμή οι άνθρωποι αν πάρουν χρήματα δεν έχουν τι να τα κάνουν, φοβάμαι πολύ για την σχέση που έχει με την πραγματικότητα το επιτελείο Μητσοτάκη».

Έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «ο διάλογος ο οποίος απαιτείται αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σοβαρός. Η κυβέρνηση έχει απέναντί της μία σοβαρή αντιπολίτευση. Άρα μπορεί και οφείλει να εγκαταλείψει την αλαζονεία και να δώσει η ίδια τον τόνο της συναίνεσης. Όπως είπε και χτες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: "Τον τόνο για τη συναίνεση τον δίνουν οι κυβερνώντες". Άρα: αυτή τη στιγμή στα ζητήματα που είναι προτεραιότητες η συναίνεση διασφαλίζεται από όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου και το μόνο που μένει είναι να εγκαταλείψει την αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της για το συμφέρον της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.