search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:15
MENU CLOSE

Οι φάρμες των μυρμηγκιών: Οι μικρότεροι κτηνοτρόφοι του πλανήτη (Photos | Video)

09.04.2020 13:21
Οι φάρμες των μυρμηγκιών: Οι μικρότεροι κτηνοτρόφοι του πλανήτη (Photos | Video) - Media

 

Τα μυρμήγκια θεωρούνται από τα πιο οργανωμένα πλάσματα του κόσμου. Έχουν περίπλοκη κοινωνική δομή και τα μέλη της κάθε αποικίας έχουν διαχωρισμένους ρόλους. Διαθέτουν μέχρι και σκουπιδότοπο και νεκροταφείο, λίγο πιο μακριά από τη φωλιά τους. Αυτό που μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, είναι η ιδιότητά τους ως εκτροφείς άλλων εντόμων.

Για την ακρίβεια, τα μυρμήγκια φτιάχνουν μικρές «φάρμες» πάνω στα δέντρα, στα φύλλα τους, ή και μέσα στο φλοιό τους, χρησιμοποιώντας βρύα και απομεινάρια σκαθαριών, όπου εκτρέφουν αφίδες, τα μικροσκοπικά φτερωτά έντομα που συνήθως επισκέπτονται τα καλλωπιστικά φυτά μας. Ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι για να επωφεληθούν από τα μελιτώματα που παράγουν οι αφίδες, δηλαδή τις σακχαρώδης εκκρίσεις τους, που αποτελούν ιδανική τροφή για τα μυρμήγκια.

Τα μυρμήγκια-εκτροφείς παρέχουν προστασία στις αφίδες από άλλα εχθρικά έντομα, όπως η πασχαλίτσα, αλλά και από το κρύο του χειμώνα, με το να μεταφέρουν τα «κοπάδια» τους στις υπόγειες φωλιές τους μέχρι την άνοιξη. Τότε, τα ξανα-μεταφέρουν στα ανώτερα τμήματα των δέντρων ώστε να τραφούν και να μπορέσουν να παράγουν τα πλούσια σε σάκχαρα μελιτώματα.

Με ποιο τρόπο όμως καταφέρνουν και κρατάνε αιχμάλωτες τις αφίδες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακριά; Απλούστατα, με το να τους κόβουν τα φτερά.  Μάλιστα, οι χημικές ουσίες που εκκρίνουν τα πόδια των μυρμηγκιών, οι οποίες χρησιμεύουν κατά κύριο λόγο στο να αφήνουν σημάδια οσμής στο πέρασμά τους «μαρκάροντας» την περιοχή τους, λειτουργούν ως ηρεμιστικό για τις αφίδες και ως ανασταλτικό της ανάπτυξης νέων φτερών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τα μυρμήγκια ελέγχουν την ποιότητα των κοπαδιών τους, απομακρύνοντας τις άρρωστες αφίδες, ώστε να προστατεύσουν τις υπόλοιπες. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Evolutionary Biology Journal, αναφέρεται πως ένα είδος κίτρινου μυρμηγκιού όχι απλά εκτρέφει, αλλά διαλέγει κιόλας ποιές αφίδες θα αναπαραχθούν, επιλέγοντας τις πιο ανθεκτικές και παραγωγικές, με τον ίδιο τρόπο που εμείς οι άνθρωποι παράγουμε συγκεκριμένες ποικιλίες φυτών ή ράτσες ζώων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη χρήση τους.

Τέλος, όταν οι αφίδες μεγαλώσουν σε ηλικία, αποτελούν περιττό βάρος για τους εκτροφείς τους καθώς παράγουν μικρότερη ποσότητα μελιτώματος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μυρμήγκια τρώνε τις υπέργηρες αφίδες και με αυτό τον τρόπο, συντελείται ο έλεγχος του πληθυσμού και οι αποικίες των αφίδων παραμένουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας και παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα τα μυρμήγκια προσλαμβάνουν απαραίτητες πρωτεΐνες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:14