search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:58
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Σε διάταξη μάχης για Υγεία, Εργασία – Σήμα κινδύνου για την «επόμενη μέρα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2120
9-4-2020
11.04.2020 03:00
kke-16.jpg

 

Σε εγρήγορση καλεί την κοινωνία το ΚΚΕ, προειδοποιώντας ότι και αυτή την κρίση θα τη φορτωθούν οι λαοί, καθώς τα όποια πακέτα στήριξης θα δημιουργήσουν νέα χρέη που θα τα πληρώσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Κοινώς το ΚΚΕ προτείνει στον κόσμο να κρατάει μικρό καλάθι απέναντι στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή στήριξη με ευρωομόλογο ή κορωνομόλογο και μάλιστα ο γενικός γραμματέας του κόμματος μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της κύρωσης ΠΝΠ για τα υγειονομικά μέτρα, άσκησε κριτική στις κεϋνσιανές λογικές που επικαλούνται τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Αυτήν την κρατική κεϋνσιανού τύπου παρέμβαση (που εκθειάζετε μαζί πλέον φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση, για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία, δυστυχώς θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Έτσι, ψηλά στον αντιπολιτευτικό λόγο του Περισσού παραμένουν τα εργασιακά δικαιώματα, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού και η απόρριψη προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει πολιτικά και δη προς το συμφέρον των κοινωνιών των κρατών – μελών. 
Άλλωστε η προτροπή ότι «δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την Ε.Ε.» στοχεύει και στην αποδόμηση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στήριξης του ευρωομολόγου/κορωνομολόγου. Ο Περισσός, σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί από αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτός καλεί σε υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και της Εργασίας, ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι ως κυβέρνηση, παρά τα όσα λέει σήμερα, υπονόμευσε τη Δημόσια Υγεία όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά δε το κομμάτι της Εργασίας, επικρίνει το αίτημα για πλήρη κρατική κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων θεωρώντας το ως απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση να καταβάλλουν στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα τους.
Την εβδομάδα που πέρασε ο Περισσός εστίασε στα αιτήματα του προσωπικού της Υγείας, με αφορμή και την ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης στον χώρο της Υγείας που οργάνωσε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). 

Το ΚΚΕ μπορεί να μην αρνείται την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων, ακόμη δε και της ατομικής ευθύνης (επισημαίνοντας την πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής ευθύνης), ωστόσο θέτει σε διάταξη μάχης ένα τμήμα του κόμματος και των συνδικαλιστικών του δυνάμεων, θεωρώντας ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να υποχωρήσει η διεκδίκηση και η πίεση στην κυβέρνηση πάνω σε δίκαια αιτήματα υπέρ εκείνων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση: των εργαζομένων στην Υγεία και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα περιστέλλονται ή απειλούνται. 

Έτσι στο πλαίσιο της κινητοποίησης των υγειονομικών (όπου συνδικαλιστικά έχει έντονη παρουσία) θέλησε να δείξει ότι εφαρμόζει στην πράξη το σύνθημα «Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί» και ότι διατηρεί μια στοιχειώδη ακτιβιστική δράση παρά την καραντίνα και το σιωπητήριο που επιθυμεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα. Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ημέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης επισκέφτηκε το Θριάσιο για στήριξη της συμβολικής συγκέντρωσης του Σωματείου των εργαζομένων. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:55