search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:00
MENU CLOSE

Οι Εργατικοί σε νέες περιπέτειες – Ατζέντα κόντρα στις επιλογές του Κόρμπιν από τον νέο ηγέτη τους Kίερ Στάρμερ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2120
9-4-2020
11.04.2020 03:00
erg.jpg

 

O Kίερ Στάρμερ, πρώην γενικός εισαγγελέας επί της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν και επί πέντε χρόνια σκιώδης υπουργός Brexit υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εξελέγη, με 56% των ψήφων από τον πρώτο κιόλας γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας, νέος αρχηγός των Εργατικών. Η νίκη του σερ Κίερ Στάρμερ είναι σχεδόν ισοδύναμη με εκείνη του Τόνι Μπλερ το 1994, όταν κέρδισε το 57% των ψήφων, και του Τζέρεμι Κόρμπιν το 2015, με 59,5%, δύο ηγετών με ισχυρό εσωκομματικό ρεύμα, που επίσης συνέτριψαν από τον πρώτο γύρο τους αντιπάλους τους.
Σε μία ψηφοφορία που έγινε από… απόσταση λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Βρετανία, ο Στάρμερ κατάφερε να επικρατήσει της αντιπάλου του – και υποστηριζόμενης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν – Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι και αναλαμβάνει τα ηνία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ερχόμενος αντιμέτωπος με πολλές εκκρεμότητες που άφησε ο Κόρμπιν, κυρίως με την ακροαριστερή πτέρυγα.

Οι στόχοι της νέας ηγεσίας
Ο Κίερ Στάρμερ, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής συγκριτικά με τον προηγούμενο αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αποσκοπεί στο να επαναπατρίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που, λόγω της ακροαριστερής – για τα βρετανικά δεδομένα – ηγεσίας του Κόρμπιν, στράφηκαν προς το Συντηρητικό Κόμμα.
Ο Στάρμερ, κεντρώος και κατά του Brexit, αναλαμβάνει την πρόκληση να δώσει εκ νέου ώθηση στο αποδυναμωμένο και διχασμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, μεσούσης της κρίσης του νέου κορωνοϊού.

Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει ακόμα και τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα για την επανένταξη της χώρας στην Ε.Ε. – casus belli για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των Εργατικών της αγγλικής υπαίθρου –, που πλέον έχουν βρει καταφύγιο στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον. 
Για την επίτευξη του κεντρικού στόχου του, να ενώσει δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτούνται δύο βασικές κινήσεις από τη νέα ηγεσία: να εξουδετερώσει την ακροαριστερή «φράξια» που καθόρισε τις κινήσεις και επιλογές του προηγούμενου επικεφαλής και να ξανακερδίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακούς ψηφοφόρους, κυρίως στη Βόρεια Αγγλία, που ψήφισαν υπέρ του Συντηρητικού Κόμματος. 
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο υπέστη πανωλεθρία στις εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019, σκοπεύει να χαράξει μία νέα γραμμή στη μετά Κόρμπιν εποχή, τη στιγμή που η πανδημία πλήττει τη χώρα έπειτα και από τις λανθασμένες κινήσεις της πρωθυπουργίας Τζόνσον και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα στενάζουν από την καθίζηση της οικονομίας ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.

Αντιπρόεδρος η Άντζελα Ράινερ
Νέα αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εξελέγη η Άντζελα Ράινερ, με ποσοστό 52,6%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μακράς εκλογικής διαδικασίας. Η Άντζελα Ράινερ, μέχρι σήμερα σκιώδης υπουργός Παιδείας, διαδέχεται τον απερχόμενο Τομ Γουότσον και κατάφερε να επικρατήσει των υπολοίπων υποψήφιων για τη θέση Ντόουν Μπάτλερ, Ίαν Μάρεϊ, Ροσένα Άλιν – Χαν και Ρίτσαρντ Μπέργκον.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Άντζελα Ράινερ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, δήλωσε πως θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποζημιώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος.
Ακόμη επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα μαγνητοσκοπούσε την ομιλία της νίκης της από το κινητό της τηλέφωνο, εξαιτίας της αυτοαπομόνωσής της λόγω συμπτωμάτων κορωνοϊού, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ανοικοδόμηση και την επανασύνδεση με τις κοινότητες σε όλη τη χώρα και να τις στηρίξει, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για να έχουν οι πολίτες το μέλλον που τους αξίζει.

Σε αναζήτηση συμμαχιών
Η «μάχη» κατά της κορμπινικής Αριστεράς δεν θα είναι ωστόσο εύκολη υπόθεση. Στα πέντε χρόνια της προεδρίας του ο Κόρμπιν έδωσε αυξημένες ελευθερίες σε τροτσκιστές – που μπήκαν στο κόμμα από την «πίσω πόρτα» – να διαμορφώσουν τη στελέχωση και τον χαρακτήρα του κόμματος. Γι’ αυτό ακριβώς ο μετριοπαθής κεντρώος Στάρμερ θα απαιτήσει εσωκομματικές συμμαχίες και δυνατό χαρακτήρα, προσόν που διαθέτει ο 57χρονος από τη μακρά θητεία του ως γενικός εισαγγελέας. 
Παράλληλα ο νέος επικεφαλής θα πρέπει να χειριστεί την κρίση του κορωνοϊού πολύ προσεκτικά, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση του Συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον εφαρμόζει πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες των Εργατικών, όπως για παράδειγμα την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων αλλά και τη διαγραφή του μεγάλου χρέους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

«Σεισάχθεια» για το NHS
Τη διαγραφή του χρέους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων λιρών, και τη διάθεση 300 εκατομμυρίων λιρών προς τα φαρμακεία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως είπε, η απόφαση διαγραφής του χρέους «θα ενισχύσει το NHS ώστε να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να αποκτήσει ισχυρότερες βάσεις για το μέλλον». 
Ο Ματ Χάνκοκ παρουσίασε επίσης το σχέδιο του υπουργείου για την αύξηση των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, με στόχο να φτάσουν τα 25.000 ημερησίως έως το τέλος του Απριλίου και τα 100.000 ημερησίως για κάθε είδος εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων των τεστ για αντισώματα στον ιό), επίσης έως το τέλος του μήνα. Εν μέσω υγειονομικών κρίσεων τελικά αναδεικνύεται η ανάγκη ύπαρξης κρατικών και δημόσιων δομών, ακόμα και από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αφού ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να αποτυγχάνει.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:00