28/05/2020 22:39:27

Αυτό είναι το μοναδικό μαχητικό που απαγορεύεται διά νόμου να εξαχθεί οπουδήποτε (Photos)

Τέλος τα F-22: Γιατί οι ΗΠΑ «σκοτώνουν» το καλύτερο μαχητικό τους (Photos) - Media
 
Μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με πολλές χώρες για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35, ωστόσο υπάρχει ένα αεροσκάφος που απαγορεύεται να πουληθεί σε οιαδήποτε άλλη χώρα. Πρόκειται για το F-22 Raptor, το οποίο θεωρείται ως το καλύτερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στον πλανήτη και οποιαδήποτε πολεμική αεροπορία θα άλλαζε επίπεδο με το Raptor στον στόλο της.
 
Για αυτό τον λόγο το Κογκρέσο αποφάσισε να απαγορεύσει δια νόμου την πώληση του σε τρίτες χώρες, προκειμένου να μην μπορέσει να μεταφερθεί σε άλλους η «άπιαστη» τεχνολογία του, που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει στα άλλα, πολύ νεότερα, stealth μαχητικά 5ης γενιάς.
Αυτό που δεν είναι, ενδεχομένως, ευρέως γνωστό είναι ότι η τροπολογία «Obey», από το όνομα του πρώην βουλευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Ομπέι o οποίος την εισήγαγε το 1997, η οποία απαγορεύει την εξαγωγή του F-22 Raptor, δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο για να εμποδισθεί η εξαγωγή του Raptor στο Ισραήλ.
 
Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εντόνως για τις συνεργασίες και τις ανταλλαγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Κίνας και δεν ήθελαν να βρεθούν σε «εχθρικά» χέρια οι πληροφορίες και οι τεχνολογίες του καλυτερου μαχητικού στον κόσμο, του F-22.
Το Κογκρέσο δεν μπορούσε όμως να απαγορεύσει την πώληση του F-22 μονάχα στο Ισραήλ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο, το Κογκρέσο αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή του stealth F-22 σε όλους τους συμμάχους τους και να το κρατήσουν για αποκλειστική χρήση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σκόπευε κάποτε να προμηθευτεί 750 F-22 με σκοπό να πετούν στους Σοβιετικούς ουρανούς για την αντιμετώπιση της πυραυλικής υπεροχής της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ήρθε το τέλος του ψυχρού πολέμου και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σταδιακά για να φθάσει τελικά στα 187 αεροσκάφη.
Το F-22 Raptor είναι πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, μονοθέσιο, δικινητήριο, παντός καιρού, σχεδιασμένο για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) από την Lockheed Martin. Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε πρωτίστως για αεροπορική υπεροχή αλλά είναι ικανό να αναλάβει και άλλες αποστολές όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου.
 
Το αεροσκάφος F-22 τέθηκε επίσημα σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2005. Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι ο ρόλος του F-22 είναι κρίσιμος για την αεροπορική της ισχύ και ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος είναι ασύγκριτα ικανότερο από οποιοδήποτε άλλο υπαρκτό ή υπό σχεδιασμό μαχητικό αεροσκάφος. Ο συνδυασμός της ικανότητας αόρατης πτήσης και της αεροδυναμικής του απόδοσης δίνει στο αεροσκάφος άνευ προηγουμένου ικανότητες αεροπορικής μάχης.
 
Πηγή: onalert.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.