search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:34
MENU CLOSE

«Πόλεμος» για τις μάσκες – Πειρατικές μέθοδοι για την εξασφάλισή τους από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με γερμανική καταγγελία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2120
9-4-2020
12.04.2020 03:00
maskes_2.jpg

 

Οι ΗΠΑ κατηγορούνται για «σύγχρονη πειρατεία», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα και δηλώσεις, εξέτρεψαν μια αποστολή με μάσκες που προορίζονταν για τη γερμανική αστυνομία και θα μοιράζονταν και σε άλλες χώρες στην ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια αγορά εξοπλισμού προστασίας από τον κορωνοϊό.
Περίπου 200.000 μάσκες N95, που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία 3M, μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, καθώς το εμπόρευμα «άλλαξε χέρια» ανάμεσα σε αεροσκάφη στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τις αρχές του Βερολίνου που είχαν παραγγείλει τις μάσκες για την αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ χαρακτήρισε το περιστατικό «πράξη σύγχρονης πειρατείας» και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου. «Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεις τους υπερατλαντικούς εταίρους» είπε ο Γκάιζελ. «Ακόμη και σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν μέθοδοι Άγριας Δύσης» πρόσθεσε.
Οι πληροφορίες από την πλευρά της Γερμανίας ανέφεραν ότι οι μάσκες είχαν κατασκευαστεί από Κινέζο παραγωγό για την αμερικανική εταιρεία 3M, αλλά η εταιρεία εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η 3M δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προϊόντα της έχουν κατασχεθεί. Η 3Μ δεν έχει καταγεγραμμένα αρχεία για αναπνευστήρες από την Κίνα για την αστυνομία του Βερολίνου. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε από πού προέκυψε αυτή η αναφορά».

Οι γερμανικές καταγγελίες ήρθαν να ενισχύσουν την πεποίθηση σχετικά με την πρακτική της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν την οικονομική και πολιτική επιρροή τους στην αγορά για σπάνια ιατρικά εφόδια.
Το περιστατικό προέκυψε μετά την αποκαλυπτική έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με τον βήχα ή το φτάρνισμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το CDC, αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στη Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς.
Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ισχυρίζονταν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.

Αν και οι έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα, ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS, ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το «Science», ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

Οι συστάσεις του Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τη νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να φορέσει μάσκα.
Η απόφαση του CDC, της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι «μόνο μια σύσταση» τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι «θα είναι σε εθελοντική βάση». «Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες… δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα» ανέφερε.

Ειδικότερα το CDC έδωσε έμφαση στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν για ψώνια και προμήθειες έκτακτης ανάγκης, καθώς οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν σε αυτή την περίπτωση.
Μάλιστα οδηγίες για κάλυψη του προσώπου δόθηκαν και στη Νέα Υόρκη, με βάση μελέτη του CDC για μετάδοση του ιού μέσω του αέρα. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. 
Η Νέα Υόρκη πλέον μετρά περισσότερα θύματα από την Covid-19 απ’ όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 2.977 άτομα.

«Στροφή» και από τον Τσιόδρα
Κι ενώ τόσο καιρό ακούγαμε από το υπουργείο Υγείας ότι δεν πρέπει να φοράνε μάσκες όσοι είναι υγιείς και δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα του ιού, τώρα «στροφή 180 μοιρών» έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.
Η αναθεωρημένη οδηγία του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων άλλαξε και τον τρόπο σκέψης του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού και πλέον συνιστούν τη χρήση της από όλους σε κλειστούς χώρους το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο ο Σ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι απαραίτητο να φοριούνται σε ανοικτούς χώρους και εξήγησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει ιός από φτάρνισμα άλλου ατόμου στο υλικό της μάσκας ή του μαντιλιού και να μεταδοθεί στον χρήστη της.
Μάλιστα επισήμανε ότι στο φαινόμενο αυτό οφείλεται και η λεγόμενη αερογενής μετάδοση, την οποία διερευνούν επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:33