search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:17
MENU CLOSE

Μπλόκο στην εξαγορά επιχειρήσεων βάζει το Βερολίνο

09.04.2020 17:16
Όταν τα γερμανικά χρέη αποφέρουν έσοδα δισεκατομμυρίων - Media

 

Νέα νομοθεσία για την προστασία επιχειρήσεων από επιθετικές εξαγορές δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση. Αφορά κυρίως τεχνολογίες αιχμής και τεχνογνωσία. Αντιδρούν οι επιχειρήσεις. 

Αυτό που είχαν κατά νου πολλοί υπουργοί την περασμένη Τετάρτη ήταν προφανώς οι εμπειρίες από την παρούσα κρίση της πανδημίας, οι τεράστιες ελλείψεις σε αναπνευστήρες και άλλων μηχανημάτων. Ενδεχομένως να ήταν και ο λόγος της τροποποίησης του νόμου περί εξωτερικού εμπορίου ή ορθότερα της αυστηροποίησής του. 

Οι αλλαγές αφορούν συγκεκριμένα στους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξαγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ενδιαφερόμενους από χώρες εκτός ΕΕ. Μελλοντικά θα επιτρέπεται ο έλεγχος μιας κυοφορούμενης εξαγοράς ακόμη και σε περιπτώσεις «πιθανών συνεπειών» για την δημόσια ασφάλεια και τάξη.

Μέχρι σήμερα οι γερμανικές αρχές μπορούσαν να παρέμβουν μόνον σε εξόφθαλμες περιπτώσεις «πραγματικού κινδύνου». Όπερ σημαίνει ότι με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας διευρύνονται τα περιθώρια κινήσεων, ελιγμών και παρεμβάσεων της πολιτικής. 

Στο μέλλον οι μεταβιβάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρες θα είναι «καταρχάς ανενεργές» μέχρι να αποσαφηνιστεί ότι όντως δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη χώρα. Η ειδοποιός διαφορά με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ότι πλέον η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τεκμηριώνει ότι από έναν συγκεκριμένο επενδυτή απορρέει πραγματικός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια. Στο εξής αρκεί να υπάρχει η «αρχική υποψία». Πρόσβαση στην τεχνογνωσία μιας επιχείρησης θα αποκτά ένας επενδυτής μελλοντικά μόνον όταν το κράτος θα έχει αξιολογήσει την εξαγορά ως ακίνδυνη. 

Κριτική από επιχειρήσεις

Το έναυσμα για την αμφιλεγόμενη σε επιχειρηματικούς κύκλους αλλαγή της νομοθεσίας είχε δώσει η εξαγορά της γερμανικής εταιρίας κατασκευής ρομπότ Kuka από έναν κινέζο επενδυτή. Η πώληση είχε επικριθεί εντονότατα διότι η ρομποτική θεωρείται τεχνολογία-κλειδί. 

Εκπρόσωποι της οικονομίας εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την πολιτική απόφαση. Ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων Ντίτερ Κεμπφ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η αυστηροποίηση ανοίγει τις πόρτες στην εργαλειοποίηση του νόμου περί εξωτερικού εμπορίου από τη βιομηχανία και την πολιτική» και πως υπονομεύει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματ. Ο Κεμπφ πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις «προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια σε εμπόρους και επιχειρηματίες».

Δεν επιτρέπεται να υποπτευόμαστε συλλήβδην τους ξένους επενδυτές, εκτίμησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανολογίας Καρλ Μάρτιν Βέλκερ. «Όποιος αυστηροποιεί το πλαίσιο ελέγχου ξένων επενδύσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, στέλνει λάθος μηνύματα».
Κριτική και από το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο που σημείωσε ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε μόλις τρία χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου. «Οι εκτεταμένες ρυθμίσεις όσον αφορά την εισροή ξένου κεφαλαίου ενδέχεται να περιορίσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και απασχόλησης των εγχώριων παραγωγικών μας μονάδων», ανέφερε το επιμελητήριο. Μολονότι η αυστηροποίηση του νόμου περί εξωτερικού εμπορίου είχε αποφασιστεί πριν ξεσπάσει η πανδημία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορωνοϊός θα διευρύνει σημαντικά τον κατάλογο των τεχνολογιών αιχμής που κατά την κυβέρνηση χρήζουν προστασίας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:17