search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:19
MENU CLOSE

Νέο «παραθυράκι»; – Μπορούν να ανασταλλούν οι «αναστολές συμβάσεων»

09.04.2020 18:23
Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας «ανοίγει το δρόμο» για απολύσεις - Media
 
«Παράθυρο» για πλήρη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, ακόμα και στις περιπτώσεις αναστολής των συμβάσεων, ανοίγει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δίνοντας νέες δυνατότητες καταστρατήγησης της ΠΝΠ στους εργοδότες και υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε πλήρη επισφάλεια σε συνθήκες πανδημίας.
 
Όπως αναφέρει το tvxs.gr, με χθεσινή ερμηνευτική εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας δίνει τη δυνατότητα ανάκλησης της αναστολής συμβάσεων, υπό προϋποθέσεις, στους εργοδότες, τους οποίους φυσικά και δεν μπορεί να ελέγξει τη συγκεκριμένη περίοδο, αφού ουσιαστικά βρίσκεται σε αναστολή και η λειτουργία του συστήματος «Εργάνη».
 
Τι αναφέρει η εγκύκλιος
Στην εγκύκλιο του υπουργείου με τίτλο «Ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας προσωπικού για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες» αναφέρεται χαρακτηριστικά:
 
“Επιτρέπεται η ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες στις εξής περιπτώσεις:
 
1. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή.
 
2. Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα χαρακτηριστικά των εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.
 
3. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και αντίστοιχα ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες.
 
4. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.
 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, με μονομερή απόφασή του, μπορεί να άρει την αναστολή σύμβασης των εργαζομένων πληρώνοντας κανονικά τις αποδοχές του εργαζόμενου για το συγκεκριμένο διάστημα επικαλούμενος «επείγουσες ανάγκες». Ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος, είτε διακεκομμένα είτε συνεχόμενα, να προσέρχεται στην εργασία του ανάλογα με τις διαθέσεις του εργοδότη!
 
Με την ίδια εγκύκλιο με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ανακαλεί την αναστολή σύμβασης, ο υπουργός ετοιμάζει, όπως αναφέρει, Υπουργική Απόφαση με την οποία θα επιβάλει «τσουχτερό» πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που… απασχολούν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης!
 
Να σημειωθεί ότι με την ίδια εγκύκλιο επεκτείνεται η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού των εργαζόμενων γονέων, που κανονικά έληγε στις 10 Απριλίου, έως και τις 24.4.2020 και παρατείνεται η αναστολή υποχρεώσεων των εργοδοτών προς το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
 
Πληρωμές
Όσον αφορά τις πρώτες πληρωμές των εργαζομένων, αυτές θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις έως 10.4.2020.
 
Επίσης, κάθε εργαζόμενος έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλει τη δήλωσή του αφού πρώτα έχει δηλωθεί από τον εργοδότη στην Εργάνη. Στην πράξη, η πρώτη «φάση» υποβολής αιτήσεων για τους εργαζόμενους λήγει στις 10 Απριλίου, με τις αιτήσεις να αφορούν εργαζόμενους με ΑΦΜ που λήγει σε 0. Από τις 11 έως τις 13 Απριλίου θα μπορούν να γίνουν οι διορθώσεις με τη διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν 15-17 Απριλίου.
 
Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη έχουν υποβάλει δήλωση πάνω από 500.00 επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους, ενώ στην πλατφόρμα Support Employees είχαν υποβάλει αίτηση 400.000 εργαζόμενοι.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:19