search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:03
MENU CLOSE

Χαμηλοί τόνοι ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

10.04.2020 10:43
4099764.jpg

Σε αυτή τη φάση που διανύουμε με την υγειονομική κρίση ανοιχτή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κύριο μέλημα να αναδεικνύει την εποικοδομητική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις και με υποστολή των υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων, καθώς προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η κριτική όπου κρίνεται απαραίτητη συνεχίζει να υπάρχει καθώς το μήνυμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμβάλλει αλλά δεν σιωπά.

Ωστόσο στην συνέντευξη στον Ant1 εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται και συμπεριφέρεται με αλαζονεία απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έκανε λόγο για «υπερβολική ψευδαίσθηση αυτάρκειας» του πρωθυπουργού ο οποίος δείχνει να θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του χωρίς τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων καταθέτοντας αφενός την άποψη ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα τα κόμματα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται, όσο το να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» αφετέρου την διαπίστωση ότι υπάρχει ένα πρωτοφανές κλίμα πολιτικής συνεννόησης εκ μέρους των κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Τα παραπάνω απηχούν και τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής. Από τις αρχές του χρόνου στην Κουμουνδούρου είχε ξεκινήσει μιας προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι σε ένδειξη εξομάλυνσης των σχέσεων που υπήρξαν τεταμένες τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά με αφορμή την ενθάρρυνση του ΣΥΡΙΖΑ τάσεων αποδρομής στελεχών του ΚΙΝΑΛ προς τους κόλπους του στο πλαίσιο του προοδευτικού μετώπου με αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών και με ορίζοντα τις εκλογικές αναμετρήσεις που ήταν μπροστά.

Στη βάση αυτή της προσπάθειας βρίσκεται η στόχευση για μετεκλογική συνεργασία δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχει ξεδιπλώσει το επιχείρημα ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης για διπλές εκλογές και κάψιμο της απλής αναλογικής είναι «όνειρο θερινής νυκτός» διότι θα υπάρξει κυβέρνηση με την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Η εξομάλυνση των σχέσεων πάντως δεν είναι απλή υπόθεση, αντιθέτως φαίνεται να υπάρχει εδραιωμένη καχυποψία από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως, από την Κουμουνδούρου παρακολουθούν σταθερά τις τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του (προς τα αριστερά και προς τα δεξιά), την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η Φώφη Γεννηματά σε διάφορα ζητήματα, διαπιστώνοντας κατά καιρούς την «σύγκλιση» με τις θέσεις και τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στην τρέχουσα συγκυρία υπήρξε σύμπτωση στη θέση υπέρ του ευρωομολόγου ή του κορωνομολόγου και σε ορισμένες προτάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

«Μέτωπο» με ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25 για την εργασία, προτείνει ο Τσακαλώτος

Πέραν των όποιων βλέψεων για την επόμενη μέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το ζήτημα μιας επείγουσας ανάγκης να δημιουργηθεί και ένα αντιπολιτευτικό «μέτωπο» που θα αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις στο πεδίο των εργασιακών, καθώς είναι από αυτούς που θεωρούν βέβαιο ότι η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα κινείται συνειδητά με νεοφιλελεύθερη λογική δηλαδή με στόχο την απορρύθμιση της εργασίας. Μάλιστα στο «μέτωπο» αυτό ενέταξε και το MEΡA25, παρά τις κακές σχέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κουμουνδούρου.

«Κόμματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν το ΜέΡΑ25, σαν το ΚΙΝΑΛ, πρέπει να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση πώς θα το αποτρέψουμε αυτό. Σε πρώτη φάση πρέπει να δούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε και ειδικά να αποτρέψουμε μια περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας που θα συμπιέζει τους μισθούς» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον και σε αυτή τη φάση τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά εξακολουθούν να διεκδικούν από την κυβέρνηση την συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών πάνω στα μείζονα ζητήματα αυτής της περιόδου και κυρίως αυτής που ακολουθεί.

Αν οι οποίες παράλληλες γραμμές και συμπτώσεις της πολιτικής ρητορικής των δύο κομμάτων οδηγήσουν και σε σπάσιμο του πάγου ανάμεσα στους δύο χώρους μένει να φανεί στην πορεία αυτής της δύσκολης συγκυρίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:02