search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:38
MENU CLOSE

Γιατί ο κορωνοϊός «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

10.04.2020 12:47
Γιατί ο κορωνοϊός «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες - Media
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τον κορονοϊό, οι άντρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό συγκριτικά με τις γυναίκες. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
 
Δημοσίευμα της βρετανικής Guardian αναφέρει ότι οι άντρες έχουν πιο εύθραυστη υγεία από πολλές απόψεις.
 
Συγκεκριμένα, έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και πολλές μορφές καρκίνου.
 
Σε ότι αφορά στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία των θανάτων μέχρι τις 20 Μαρτίου, το ποσοστό θανάτων στους άνδρες ήταν υψηλότερο από ό,τι στο γυναικείο πληθυσμό.
 
Για την ακρίβεια, το ποσοστό θνησιμότητας σε τέσσερις χώρες (Κίνα, Ιταλία, Γαλλία και Νότια Κορέα) ήταν κατά 50% υψηλότερο στον αντρικό πληθυσμό.
 
Ανάλογη είναι η εικόνα και από τον κορονοϊό που είχε πλήξει τον πλανήτη το 2003, τον SARS-CoV-2, όπου επίσης η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη σε άντρες.
 
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του Guardian, ο COVID-19 πλήττει πιο σοβαρά ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες ή υπέρταση, που με τη σειρά τους πλήττουν συχνότερα τους άντρες.
 
Επιπλέον, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το ποτό, που επίσης κάνει την υγεία πιο ευάλωτη σε περίπτωση λοιμώξεων.
 
Άλλες διαφορές στη συμπεριφορά των αντρών –για παράδειγμα, το λιγότερο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ενδεχομένως να εξηγούν το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός πλήττει κυρίως τους άνδρες.
 
Υπάρχουν όμως και βιολογικές διαφορές που μπορεί να παίζουν ρόλο. Οι άντρες έχουν πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο ευάλωτοι σε βακτηριακές λοιμώξεις.
 
Ο λόγος είναι ότι οι ανδρικές ορμόνες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
 
Τέλος, οι άνδρες δεν απευθύνονται στο γιατρό αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή τους.
 
Πρόσφατη αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο οι άντρες στους οποίους είχε διαγνωστεί καρκίνος αναζητούσαν ιατρική βοήθεια στην ίδια συχνότητα με τις γυναίκες.
 
«Οι διαφορές των φύλων απέναντι στον COVID-19 υπενθυμίζουν μια σειρά προβλημάτων που γνωρίζουμε εδώ και καιρό αλλά αποτυγχάνουμε να αντιμετωπίσουμε» αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36