search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:18
MENU CLOSE

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Εφ όλης της ύλης συζήτηση για Υγεία, Οικονομία, Eurogroup και ΜΜΕ – «Να αναθεωρήσουν για πρώτη κατοικία, να ξηλώσουν τα αντεργατικά μέτρα»

10.04.2020 16:13
ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ για τα περί «μετακόμισης» Τσίπρα στα Λεγραινά: Αντί για ανοησίες, ασχοληθείτε με το ΕΣΥ - Media
 
Συνεδρίασε σήμερα, εφ όλης της ύλης και μέσω τηλεδιάσκεψης, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το Π.Σ. εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως και την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης, συζήτησε ενδελεχώς τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στα όσα αποφάσισε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Π.Σ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει 6 επισημάνσεις:
 
Στο πεδίο της δημόσιας υγείας, τονίζεται στην απόφαση του οργάνου «είναι απαραίτητο η κυβέρνηση χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
 
· Άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας.
 
· Να ενεργοποιηθούν άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας όλες οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και οι τοπικές μονάδες υγείας.
 
· Να εξοπλίσει με επαρκή μέσα προστασίας όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
 
· Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
 
· Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες».
 
Στο πεδίο της οικονομίας, το ΠΣ, επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση που περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας. Είναι απαραίτητη η λήψη των μέτρων τώρα προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να ενισχυθεί η απασχόληση και να τονωθεί η ζήτηση. Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα του μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τώρα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να μην ξανακυλήσει στην ύφεση και σε νέες περιπέτειες».
 
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία της 1ης κατοικίας, τονίζεται πως «η απόρριψη, από πλευράς ΝΔ, της τροπολογίας που καταθέσαμε για την επέκταση της προστασίας της, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για χιλιάδες συμπολίτες μας. Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στον αέρα χιλιάδες δανειολήπτες με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να πάρει μέτρα για την προστασία της 1ης κατοικίας».
 
 
 
Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, το ΠΣ διαπιστώνει «πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρώπη που επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και την ακύρωση όλων των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας».
 
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει «πως η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι, δυστυχώς, κατώτερη των περιστάσεων. Τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένα χρηματικό ποσό που δεν μπορεί να καλύψει την επείγουσα ανάγκη στήριξης των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.
 
Επιπλέον, η επιμονή της ενεργοποίησης της πιστοληπτικής γραμμής του ESM, η οποία συνεπιφέρει νέα προγράμματα λιτότητας, δείχνει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης παραμένοντας προσκολλημένη στην αποτυχημένη και αντικοινωνική συνταγή. Μια συνταγή που, ειδικά την περίοδο αυτή, συνιστά βόμβα στα θεμέλια μιας Ευρώπης που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε κρίση.
 
Η λύση του αδιεξόδου μπορεί να επέλθει μόνο από την επαναφορά στο επίκεντρο του διαλόγου του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών, ενόψει της συζήτησης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Αν δεν συμβεί αυτό, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα και ενδεχομένως σε τεκτονικές αλλαγές που θα αφορούν την ίδια τη συνοχή της Ένωσης».
 
Στο πεδίο της δημοκρατίας, τονίζεται πως «η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την προάσπιση της διαφάνειας και του πλουραλισμού. Άλλωστε, η κυβέρνηση μας ήταν αυτή που είχε θεσπίσει πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε. Η ενίσχυση του Τύπου, λοιπόν, είναι αναγκαία. Την ίδια στιγμή, όμως, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της θωράκισης της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε τα πλήρη στοιχεία για όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου κονδυλίου».
 
Τέλος, το ΠΣ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν αναβαθμίσει τη λειτουργία τους, αξιοποιώντας περαιτέρω τα ηλεκτρονικά εργαλεία για την επικοινωνία. Και την ίδια στιγμή, τα εργαλεία αυτά αξιοποιούνται για την επαφή του Κόμματος με φορείς, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα και σωματεία, για την παρέμβασή μας σε όλα τα πεδία, εν μέσω κρίσης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:17