search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:00
MENU CLOSE

Όθωνας: «Η κυβέρνηση “παίζει” επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο “πάρτα όλα”»

12.04.2020 10:31
Όθωνας: «Η κυβέρνηση "παίζει" επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο "πάρτα όλα"»  - Media

 

«Δεν αποκλείω η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση «μετά» και να θέλει να αποδράσει. Προκήρυξη εκλογών εν μέσω κρίσης είναι ομολογία αδυναμίας και ισοδυναμεί με παραίτηση», δηλώνει στο iEidiseis το μέλος του ΠΣ του ΚΙΝΑΛ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φ. Γεννηματά.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να κάνει παιχνίδια με τυχόν πρόωρες εκλογές και την ενημέρωση απευθύνει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Μανώλης Όθωνας, υπογραμμίζοντας πως «προκήρυξη εκλογών εν μέσω κρίσης είναι ομολογία αδυναμίας και ισοδυναμεί με παραίτηση».

«Κάθε συζήτηση για δημοσκοπήσεις, σενάρια εκλογών και κομματικά παιχνίδια αυτές τις ώρες είναι, κυριολεκτικά, εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για κυνική αδιαφορία και προσβολή απέναντι στα όσα πρωτόγνωρα και τραγικά βιώνει ο κόσμος. Ούτε οι δημοσκοπήσεις , ούτε πότε θα γίνουν εκλογές, ούτε οι «τζάμπα μαγκιές» του Μαξίμου, απασχολούν τον κόσμο που αγωνιά κλεισμένος στο σπίτι του», τονίζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και Διευθυντής του Πολιτικού Συμβουλίου της Φώφης Γεννηματά. «Δεν αποκλείω βέβαια η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση μετά και να θέλει να αποδράσει. Προκήρυξη εκλογών εν μέσω κρίσης είναι ομολογία αδυναμίας και ισοδυναμεί με παραίτηση».

Με τη συνέντευξή του τονίζει μεταξύ άλλων:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ: «Ζούμε με αυτό όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αλλά δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα παραδώσουμε τα όπλα. Τώρα ζούμε τη φάση που η κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο «πάρτα όλα» και αφήνει και κάτι ψιλά στο βολικό αντίπαλο. Να προσέξει όμως γιατί σε αυτό το παιχνίδι ενώ νομίζεις ότι εσύ μοιράζεις το παιχνίδι στην ουσία καταλήγεις χειραγωγούμενος και στο τέλος μένεις με το «μουτζούρη» στα χέρια».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: «Όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες όμως η κυβέρνηση οφείλει από την επόμενη κιόλας σύνοδο κορυφής, να υψώσει ανάστημα και να αρθρώσει επιτέλους δυνατή φωνή στα ευρωπαϊκά όργανα. Με λόγο στοχευμένο και τεκμηριωμένο, με σωστή προετοιμασία μαζί με τις χώρες που συνυπέγραψαν το αρχικό αίτημα».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ: «Η λύση της έκδοσης ενός «ευρωομολόγου ζωής» δεν αποτελεί ούτε αβαρία, ούτε χάρη των «νοικοκυραίων» του Βορρά προς τους « άσωτους» του Νότου. Είναι στήριξη στην ίδια την ύπαρξη και την προοπτική της Ένωσης που πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε και να μοιραστούμε αναλογικά το κόστος».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΜΕ ΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ: «Η πρόταση για ευρωομόλογο του…νότου αποδεικνύει ότι ο τυχοδιωκτισμός του α’ εξαμήνου του 2015 αποτελεί γενετική εγγραφή στο πολιτικό DNA του κ. Τσίπρα».

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αναγκαία δεν είναι όμως και ικανά για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΟΘΩΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

-Ο συμβιβασμός του Εurogroup υπήρξε όπως όλα δείχνουν μη ικανοποιητικός. Τι πρέπει να γίνει στην ευρωζώνη κ. Όθωνα;

-Η διαρκής επιδίωξη συμβιβασμών στην Ε.Ε ενώ σε κανονικές συνθήκες αποτελεί παράγοντα συνεκτικότητας και σταθερότητας, γίνεται παράγοντας αποσταθεροποίησης σε έκτακτες συνθήκες που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό που ζούμε τώρα και οι επιπτώσεις του στις οικονομίες και τις κοινωνίες όλης της Ευρώπης, απαιτεί υπερβάσεις στις οποίες η συντηρητική κυρίαρχη άποψη των ηγεσιών στην Ε.Ε δεν τολμά να προχωρήσει.

Η λύση της έκδοσης ενός «ευρωομολόγου ζωής» δεν αποτελεί ούτε αβαρία, ούτε χάρη των «νοικοκυραίων» του Βορρά προς τους « άσωτους» του Νότου. Είναι στήριξη στην ίδια την ύπαρξη και την προοπτική της Ένωσης που πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε και να μοιραστούμε αναλογικά το κόστος. Αν κάποια χώρα δεν αντέξει στην διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, αν κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών και των κρατών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν υπάρξουν και άλλες απώλειες μετά το BREXIT, η Ε.Ε δεν έχει κανένα μέλλον.

-Τι πρέπει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση;

-Ο κ. Μητσοτάκης ενώ σωστά συνυπέγραψε το κοινό αίτημα έκδοσης ευρωομολόγου με τους υπόλοιπους 8 Πρωθυπουργούς, στη συνέχεια επανήλθε στη γνωστή του…. αφωνία όταν πρέπει να απευθυνθεί στους ισχυρούς της Ευρώπης όπως και με το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Το Eurogroup όμως ήταν μια μόνο από τις μάχες ενός πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες όμως η κυβέρνηση οφείλει από την επόμενη κιόλας σύνοδο κορυφής, να υψώσει ανάστημα και να αρθρώσει επιτέλους δυνατή φωνή στα ευρωπαϊκά όργανα. Με λόγο στοχευμένο και τεκμηριωμένο, με σωστή προετοιμασία μαζί με τις χώρες που συνυπέγραψαν το αρχικό αίτημα.

-Αν τελικά δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση συμφωνείτε με την έκδοση ευρωομολόγου έστω και χωρίς την συμμετοχή όσων δεν θέλουν, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

-Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι ο τυχοδιωκτισμός του α’ εξαμήνου του 2015 αποτελεί γενετική εγγραφή στο πολιτικόDNAτου κ. Τσίπρα. Γιατί τώρα δεν υπάρχει ούτε το άλλοθι της άγνοιας ούτε η δικαιολογία της «αυταπάτης». Δεν είναι στοιχειωδώς σοβαρό ένας πρώην Πρωθυπουργός να προτείνει να θεσμοθετήσουμε – και τυπικά με την υπογραφή μας – την Ε.Ε των δύο ταχυτήτων, για να εκδώσουμε ένα «χαρτί» χωρίς αντίκρισμα, αφού κανείς προφανώς δεν θα σπεύσει να επενδύσει σε ένα τέτοιο ομόλογο.

-Την υγειονομική κρίση του κορονοϊού θα ακολουθήσει η οικονομική κρίση. Πώς κρίνετε τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό;

-Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αναγκαία δεν είναι όμως και ικανά για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα. Για να μείνει η κοινωνία όρθια δεν μπορεί να αφήνονται παντελώς ακάλυπτες ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, εποχικά απασχολούμενοι με λίγα ένσημα, οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη και αρκετές άλλες περιπτώσεις που έχουμε αναδείξει με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μας στη Βουλή.

Για να μείνει η οικονομία ζωντανή πρέπει να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην καταρρεύσουν κρίσιμοι κλάδοι της επιχειρηματικής και παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα λοιπόν και όχι αύριο πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα. Γιατί αν καταρρεύσουν τότε και το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Στο πλαίσιο αυτό εμείς παρουσιάσαμε 7 δέσμες προτάσεων με τεκμηρίωση και ιεράρχηση με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν και με δεδομένο ότι πρέπει να κρατηθούν πόροι για την επόμενη φάση όταν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση.

-Παρατηρείται, πάντως, ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και προτάσεις από το κόμμα σας, αλλά πολλές φορές χωρίς ανάλογη προβολή…

-Ζούμε με αυτό όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αλλά δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα παραδώσουμε τα όπλα.

Τώρα ζούμε τη φάση που η κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο «πάρτα όλα» και αφήνει και κάτι ψιλά στο βολικό αντίπαλο. Να προσέξει όμως γιατί σε αυτό το παιχνίδι ενώ νομίζεις ότι εσύ μοιράζεις το παιχνίδι στην ουσία καταλήγεις χειραγωγούμενος και στο τέλος μένεις με το «μουτζούρη» στα χέρια.

-Τελευταία, δεδομένων των δημοσκοπήσεων, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης το Σεπτέμβριο. Τι πιθανότητες δίνετε;

-Κάθε συζήτηση για δημοσκοπήσεις, σενάρια εκλογών και κομματικά παιχνίδια αυτές τις ώρες είναι, κυριολεκτικά, εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για κυνική αδιαφορία και προσβολή απέναντι στα όσα πρωτόγνωρα και τραγικά βιώνει ο κόσμος.

Ούτε οι δημοσκοπήσεις , ούτε πότε θα γίνουν εκλογές, ούτε οι «τζάμπα μαγκές» του Μαξίμου, απασχολούν τον κόσμο που αγωνιά κλεισμένος στο σπίτι του. Δεν αποκλείω βέβαια η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση μετά και να θέλει να αποδράσει. Προκήρυξη εκλογών εν μέσω κρίσης είναι ομολογία αδυναμίας και ισοδυναμεί με παραίτηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:00