search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:25
MENU CLOSE

Πάσχα σε άδειες εκκλησίες και έρημες πλατείες για εκατομμύρια Καθολικούς σε όλον τον πλανήτη

12.04.2020 15:37
Πάσχα σε άδειες εκκλησίες και έρημες πλατείες για εκατομμύρια Καθολικούς σε όλον τον πλανήτη - Media

 

Σε απομόνωση, όπως η μισή ανθρωπότητα, εκατοντάδες εκατομμύρια Καθολικοί γιόρτασαν στις 12/4 το Πάσχα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, υπό τον φόβο της πανδημίας του κορονοϊού, απέναντι στον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν με «τη διάδοση της ελπίδας», όπως τους προέτρεψε ο πάπας Φραγκίσκος στο καθιερωμένο μήνυμά του «προς την πόλη και την οικουμένη».

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 109.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και ο αριθμός των θυμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 527.000 κρούσματα και πάνω από 20.000 νεκρούς.

Στην Ευρώπη, η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους, με το 80% των θυμάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Οι εκκλησίες σήμερα ήταν έρημες, οι λειτουργίες τελέστηκαν χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά μεταδίδονταν από γιγαντοοθόνες ή από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αυτό το Σαββατοκύριακο του Πάσχα οι συνθήκες ήταν άνευ προηγουμένου, με έρημες τις κάποτε γεμάτες πλατείες σε όλον τον κόσμο.

Στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο ναός του Πανάγιου Τάφου έμεινε κλειστός για το κοινό. Το πρωί, λιγοστοί ιερείς τέλεσαν μια σύντομη λειτουργία στην άδεια εκκλησία.

Για την Ρόζα Μαστροτσίνκε, που ζει στα προάστια της Ρώμης, το Πάσχα την εποχή του κορονοϊού, με την προσευχή από το σπίτι και τη λειτουργία μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης, παραδόξως είναι συνώνυμο της «αυξημένης πνευματικότητας», μολονότι της λείπουν η «κοινωνικότητα της ενορίας» και η Θεία Κοινωνία.

Στην Πορτογαλία, μέσα σε ένα ανοιχτό λευκό αυτοκίνητο, με το άγαλμα της Παρθένου της Φάτιμα στερεωμένο στην οροφή, ένας ιερέας διέσχισε τους δρόμους της ενορίας του κοντά στη Λισαβόνα για να ευλογήσει τους πιστούς. «Μολονότι ο ναός έκλεισε, η Εκκλησία παραμένει ζωντανή», τόνισε ο ίδιος.

Στις ΗΠΑ, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, η Νέα Υόρκη παραμένει στο μάτι του κυκλώνα και συνεχίζει να μετρά τους νεκρούς της – σήμερα έφτασαν τους 8.638 στην Πολιτεία. Από χθες, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο διευκρίνισε ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του σχολικού έτους «για να σωθούν ζωές».

Η μικρή μείωση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε αρκετές χώρες δείχνει πάντως ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι για τους ηλικιωμένους Ευρωπαίοι ίσως χρειαστεί να παραταθεί η απομόνωση από το περιβάλλον του μέχρι και το τέλος του έτους. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να απευθύνει αύριο διάγγελμα προς το έθνος και οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζει την παράταση των μέτρων μέχρι τουλάχιστον τις 10 Μαΐου.

Πάντα στη Γαλλία, ο στρατός ξεκίνησε μια πρωτοφανή επιχείρηση αποβίβασης και καραντίνας για 1.900 ναύτες, αφού το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle, έδεσε στο λιμάνι της Τουλόν σήμερα, μετά τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των μελών του πληρώματός του.

Στην ηλιόλουστη Ισπανία, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα παραμείνει σε ισχύ για το καλοκαίρι ακόμη και τις παραλίες, προειδοποίησε το υπουργείο Τουρισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του ανησυχεί επειδή στην Αφρική, όπου έχουν εντοπιστεί περίπου 13.000 κρούσματα και 700 άνθρωποι έχουν πεθάνει, ο ιός φαίνεται ότι «εξαπλώνεται και πέραν των μεγάλων πόλεων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:24