search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:24
MENU CLOSE

Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για τις γλάστρες σας

13.04.2020 13:08
Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για τις γλάστρες σας - Media

 

Τα φυτά χρειάζονται τρία βασικά στοιχεία για να ζήσουν: φως, νερό και χώμα. Το χώμα δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο στήριξης, αλλά κυρίως προσφέρει θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπτυξη και ευδοκίμηση των φυτών. Στις γλάστρες μας όμως, το κοινό φυτόχωμα που χρησιμοποιούμε δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το φυσικό χώμα του κήπου μας και τα συχνά ποτίσματα απομυζούν από αυτό τα θρεπτικά συστατικά του.

Αν θέλουμε λοιπόν όμορφα και υγιή φυτά στη βεράντα ή το σαλόνι μας, θα πρέπει να προσθέτουμε λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το χώμα και να αναπληρώσουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Στο εμπόριο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία λιπασμάτων: οργανικά ή χημικά, σε στερεή ή υγρή μορφή, αζωτούχα ή με περισσότερο κάλιο ή φώσφορο, κλπ. Όλες αυτές οι επιλογές μπορεί να μας μπερδέψουν! Ευτυχώς, όταν μιλάμε για φυτά σε γλάστρες, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Ένα λίπασμα, είτε οργανικό/βιολογικό είτε χημικό, περιέχει κυρίως τρία συστατικά: άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Σε κάθε λίπασμα, αναγράφονται τρεις αριθμοί, που αντιστοιχούν στα κύρια στοιχεία που αναφέραμε, συχνά με συντομογραφία N-P-K, π.χ. 30-10-10 ή 20-20-20. Αυτοί οι αριθμοί μας δείχνουν την % περιεκτικότητα σε κάθε συστατικό.

Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες σε λίπανση. Όμως, στο σπίτι μας συνηθίζουμε να έχουμε ποικιλία φυτών και δεν είναι πρακτικό να έχουμε ξεχωριστό λίπασμα για το καθένα. Ένας γενικός κανόνας είναι ο εξής:

  • Το άζωτο (Ν) ευνοεί την ανάπτυξη του φυλλώματος και του ριζικού συστήματος.
  • Ο φώσφορος (Ρ) ευνοεί την ανθοφορία.
  • Το κάλιο (Κ) ευνοεί την καρποφορία και κάνει τα φυτά πιο εύρωστα.

Επομένως, στα φυλλώδη φυτά και σε αυτά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μπουμπούκια λιπαίνουμε με αζωτούχο λίπασμα, ενώ στα ανθοφόρα που βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας, προτιμούμε ένα λίπασμα που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο. Αν πρέπει να επιλέξουμε μόνο ένα λίπασμα, προτιμούμε ένα ισορροπημένο, π.χ. 20-20-20 ή 10-10-10.

Επιλέγουμε κάποιο υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα, καθώς είναι ευκολότερο στην εφαρμογή του, απορροφάται άμεσα και μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα που χορηγούμε. Τα στερεά ή κοκκώδη λιπάσματα είναι βραδείας αποδέσμευσης, που σημαίνει ότι διαλύονται σε βάθος χρόνου με το πότισμα και μπορούν πολύ εύκολα να «κάψουν» ένα φυτό αν δεν εφαρμοστούν σωστά.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Αν μεταφυτεύσαμε πρόσφατα τα φυτά μας, περιμένουμε 10-15 μέρες μέχρι να εγκατασταθούν στη νέα τους γλάστρα.
  • Πριν τη λίπανση, φροντίζουμε τα φυτά μας να είναι ποτισμένα.
  • Αποφύγουμε να λιπαίνουμε σε θερμοκρασίες άνω των 35ο και κάτω των 10ο C.
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του λιπάσματος. Αν δεν είναι διαθέσιμες, διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας λίπασμα σε 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε αναλόγως του μεγέθους της γλάστρας. Σε μια γλάστρα με διάμετρο 30cm, ένα λίτρο διαλύματος είναι αρκετό.
  • Την άνοιξη, λιπαίνουμε μια φορά ανά 20 μέρες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αραιώνουμε τη συχνότητα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:22