27/10/2020 21:00:34

Σωρεία αιτημάτων για επέκταση των κρατικών ενισχύσεων δέχεται η Κομισιόν

Κομισιόν για Τουρκία: Θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε εάν συνεχίσει τις προκλήσεις - Media

 

Σωρεία αιτημάτων για επέκταση των κρατικών ενισχύσεων δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ η ίδια πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει στα κράτη μέλη σχέδιο πρότασης για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το Προσωρινό Πλαίσιο, το οποίο με τα ως τώρα ισχύοντα θα διαρκέσει ως το τέλος του 2020, δίνει αυξημένες δυνατότητες για δημόσια ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.

Από την υιοθέτηση του Προσωρινού Πλαισίου στις 19 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου, η Επιτροπή είχε πάρει 39 αποφάσεις που αφορούν κρατική βοήθεια εγκρίνοντας 49 εθνικά μέτρα που παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Με την τελευταία της πρόταση, η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρέχουν ανακεφαλαιοποίηση στις επιχειρήσεις που το χρειάζονται.

Επειδή τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην Ενιαία Αγορά, πρέπει να παραμείνουν έσχατης προσφυγής, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στο σχέδιο πρότασης και η Επιτροπή αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το τροποποιημένο Προσωρινό Πλαίσιο την τρέχουσα εβδομάδα.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος και υπεύθυνη για την πολιτική Ανταγωνισμού Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ υπογράμμισε ότι αυτή η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων θα συνοδεύεται με τις διασφαλίσεις ότι οι φορολογούμενοι θα αποζημιωθούν επαρκώς για τις επενδύσεις τους και οι εταιρίες θα υπόκεινται σε ελέγχους και προϋποθέσεις διακυβέρνησης που θα περιορίζουν τις πιθανές παρεκκλίσεις των κανόνων του ανταγωνισμού της Ενιαίας Αγοράς.

Η Επιτροπή ενέκρινε τις τελευταίες τρεις ημέρες τα κάτωθι σχήματα κρατικών ενισχύσεων, με το επιχείρημα ότι συνάδουν με τις αρχές του προσωρινού πλαισίου και είναι αναλογικά με τις απώλειες που υπέστη η οικονομία των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.