08/07/2020 18:03:06

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ξενοδοχείο στους πρόποδες της Ακρόπολης

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΥΠ κατέγραψε υπουργούς της ΝΔ να εμπλέκονται μέχρι και σε παιδεραστία - Θα τους διώξει ο κ. Μητσοτάκης; - Media
 
Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων των μελών της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μετά την απόφαση ενίσχυσης ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ακρόπολη, που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ.
 
Με τις υπ' αρ. 2102/2019 και 2103/2019 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε αντίστοιχα την αναθεωρημένη άδεια δόμησης και την προέγκριση οικοδομικής άδειας δύο πολυώροφων ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται ή επρόκειτο να ανεγερθούν εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών και σε κοντινή απόσταση από το λόφο της Ακρόπολης και τα μνημεία της (Παρθενώνας, Προπύλαια, Ναός Απτέρου Νίκης, Ερέχθειο).
 
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση (ΣτΕ 2103/2019), γνώμονα για την δόμηση για λόγους νομιμότητας και δημοσίου συμφέροντος αναγόμενους στην ακύρωση της προέγκρισης οικοδομικής άδειας για την ανέγερση εννεαώροφου ξενοδοχείου αποτέλεσε η προστασία των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, αρμοδιότητα που ασκήθηκε με αποφασιστικότητα και αίσθημα καθήκοντος από την Υπουργό και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Μάιο του 2019 με την εκ μέρους τους ανάκληση προηγούμενης έγκρισης της άδειας προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος (15η σκέψη της απόφασης).
 
Από την άλλη πλευρά χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι την κατασκευαστική εταιρία «VASACO AEKE» που προγραμμάτιζε την ανέγερση του εννεαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης, εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπό τη δικηγορική του ιδιότητα, ο μετέπειτα Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
 
Το γεγονός αυτό αποκτά βαρύτατη πολιτική σημασία υπό το φως της πρόσφατης έκδοσης της υπ' αρ. 29460/ΥΠΕ/7/00150/Γ/Ν.4399/2016/12-3-2020 Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «Υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης VASACO AEKE στο καθεστώς ενίσχυσης Γενική Επιχειρηματικότητα.
 
Με την εν λόγω απόφαση για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας που εκπροσώπησε ο νυν Υπουργός Επικρατείας, προς το σκοπό της ίδρυσης ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 299 κλινών στην περιοχή της Ακρόπολης (επί των οδών Μισαραλιώτου 7 – 11 και Τσάμη Καρατάση 4 του Δήμου Αθηναίων) εγκρίνεται κρατική ενίσχυση ύψους 3.370.000,00 ευρώ υπό μορφή φορολογικής απαλλαγής, παρότι η υποχρεωτική προέγκριση της σχετικής οικοδομικής άδειας ακυρώθηκε με απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας για λόγους που παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που όφειλε το αρμόδιο Υπουργείο να γνωρίζει.
 
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταθέσει στο Σώμα όλα τα διοικητικά έγγραφα που αφορούν την διεκπεραίωση του αιτήματος υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας «VASACO AEKE» στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία με την εν λόγω εταιρεία για την έγκριση της υπαγωγής της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.