search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:05
MENU CLOSE

Η εκδίκηση του καλού!

11.07.2012 07:57
Η εκδίκηση του καλού!   - Media

Στις 28 Ιουνίου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 39.000 στρέμματα.

Στις 28 Ιουνίου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 39.000 στρέμματα.

Αθηναίοι και μη, παρακολουθούσαν «παγωμένοι» την απόλυτη καταστροφή και σε μια κίνηση που μέχρι τότε δεν είχαμε δει για θέμα που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο Σύνταγμα μέσα από μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα. Το ερώτημα που κυριαρχούσε τότε ήταν εάν η Πάρνηθα θα μπορούσε να ανακάμψει, εάν το Λεκανοπέδιο θα είχε ποτέ την πολυτέλεια να δει να πρασινίζει και πάλι το «μαγικό βουνό» του. Οι αμφιβολίες όλων ήταν περισσότερο από βάσιμες, αφού η συνήθης πρακτική είναι όταν ένα δάσος καίγεται στη συνέχεια να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη της καταστροφής άλλες ομάδες συμφερόντων. Ευτυχώς για την Αττική και τους κατοίκους της το σοκ από την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας κινητοποίησε τις δυνάμεις του καλού, που έδρασαν άμεσα και συντονισμένα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και στις δυνάμεις του καλού συμπεριλαμβάνονται η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, το Δασαρχείο Πάρνηθας, οι ομάδες εθελοντών που συμμετέχουν στη δασοπροστασία (Ε.ΔΑΣ.Α., Όμιλος Φίλων του Δάσους, Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) και βέβαια οι χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις αναδασώσεις. Έτσι, πέντε χρόνια μετά, το βουνό έχει πρασινίσει σε όλη την καμένη έκτασή του από βάτα, κουμαριές και πουρνάρια.

 

Άμεση δράση

Όπως μας επισήμανε ο Ανέστης Σαμπανίδης δασοπόνος στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, αμέσως μετά την πυρκαγιά ο Φορέας, η Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής και το Δασαρχείο Πάρνηθας ξεκίνησαν την υλοποίηση των έργων προστασίας και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων. Έτσι «το 2007 κατασκευάστηκαν σε έκταση 28.000 στρεμμάτων αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με στόχο τη συγκράτηση του εδάφους από τη διάβρωση και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων», ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι εργασίες για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Ο κ. Σαμπανίδης υπογραμμίζει ότι «όλες αυτές οι δράσεις δεν θα είχαν στεφθεί με επιτυχία αν δεν είχαμε κινητοποιηθεί άμεσα μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Το βασικότερο και το ουσιαστικότερο απ’ όλα είναι ότι όλα αυτά τα αντιδιαβρωτικά έργα, παρά τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες, δεν επιχωματώθηκαν, με αποτέλεσμα να συγκρατήσουν το έδαφος για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την καμένη έκταση». Η ίδια φύση άλλωστε επιτελεί σημαντικό έργο όταν δεν υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις, αφού όπως μας εξήγησε ο εκπρόσωπος του Φορέα, «εξασφαλισμένη είναι και η επαναδημιουργία/αναβλάστηση των δασών αειφύλλων – πλατυφύλλων, οι ρίζες των οποίων δεν καίγονται από την πυρκαγιά. Για τα δάση της Χαλεπίου Πεύκης η επαναδημιουργία του δάσους είναι εξασφαλισμένη από τη φυσική αναγέννηση που ακολουθεί μετά την πυρκαγιά και σήμερα βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση». Πολύ ενθαρρυντικά είναι επίσης και τα αποτελέσματα των αναδασώσεων, ειδικά µε ένα τόσο απαιτητικό είδος όπως η Κεφαλληνιακή Ελάτη, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να ευελπιστούν ότι σε µερικά χρόνια η Πάρνηθα θα έχει µετατραπεί σε ένα υγιές νεαρό δάσος. Συνολικά από το 2008 και µέχρι σήµερα έχουν φυτευτεί από εξειδικευµένα συνεργεία αλλά και µε τη συµµετοχή εθελοντών περισσότερα από 460.000 φυτάρια Κεφαλληνιακής Ελάτης και Μαύρης Πεύκης.

 

«Μάχη» µε την οικονοµική ένδεια

Η δεύτερη και ίσως πιο κρίσιµη «µάχη» για την αναγέννηση της Πάρνηθας είναι εκείνη που δίνεται µε την οικονοµική κρίση, που έχει αφήσει βαθιά τα σηµάδια της σχεδόν σε όλους τους τοµείς που συνδέονται µε την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως µας υπογράµµισε ο κ. Σαµπανίδης, «δεδοµένης της οικονοµικής κατάστασης το περιβάλλον µπαίνει σε δεύτερη µοίρα, ενώ παράλληλα ο Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Πάρνηθας αντιµετωπίζει και εκείνος µε τη σειρά του την αβεβαιότητα του αύριο, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτος εφόσον δεν έχει µόνιµο προσωπικό». Μεγάλο πρόβληµα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού, που συµβάλλει στην πυροπροστασία του ∆ρυµού, από την Πυροσβεστική, το ∆ασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Πάρνηθας. Στο σηµείο αυτό πολύτιµη είναι η εµπλοκή των οµάδων εθελοντών (Ε.∆ΑΣΑ, Όµιλος Φίλων του ∆άσους, Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής), αν και, όπως µας επισήµανε ο κ. Σαµπανίδης, «µολονότι ο Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Πάρνηθας έχει παραχωρήσει οχήµατα και καλύπτει τα έξοδα των οχηµάτων πυροπροστασίας που χρησιµοποιούν, αδυνατούν να ανταποκριθούν µιας και ο αριθµός των ανέργων συνεχώς αυξάνεται µε αποτέλεσµα να µην µπορούν οι εθελοντές να αντεπεξέλθουν ούτε στα έξοδα µετακίνησής τους, παρά την καλή τους θέληση να προσφέρουν».

Επιπρόσθετα µεγάλο πρόβληµα, συµπληρώνει ο δασοπόνος του Φορέα ∆ιαχείρισης, δηµιουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερή χρηµατοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισµό. «Για την αποφυγή της υποβάθµισης του Εθνικού ∆ρυµού ο Φορέας ∆ιαχείρισης έχει εντάξει στο Ε.Σ.Π.Α. πρόγραµµα παρακολούθησης (monitoring) για διάφορες παραµέτρους (χλωρίδα, πανίδα, οικοτόπους), ώστε η µελέτη αυτών να µας οδηγήσει σε συµπεράσµατα για τη σωστή διαχείριση του Εθνικού ∆ρυµού, ενώ σε συνεργασία µε το ΕΜΠ γίνεται έρευνα για τη δασική αναψυχή και τη διαχείριση των επισκεπτών». Οι υπεύθυνοι του Φορέα επισηµαίνουν ότι προβλήµατα ανακύπτουν κατά καιρούς και από τους αµέτρητους επισκέπτες, κάποιοι από τους οποίους δεν γνωρίζουν τις απαγορεύσεις που υπάρχουν και σε διάφορες γιορτές και αργίες ανάβουν φωτιές για να ψήσουν, µαζεύουν ξύλα, χόρτα, παραβιάζουν τις µπάρες προστασίας, ενώ σε µεγάλο πρόβληµα έχει µετατραπεί ο πολύ µεγάλος αριθµός αδέσποτων ζώων, αφού κάποιοι επιλέγουν την Πάρνηθα για να παρατήσουν τα ζώα τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03