search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:13
MENU CLOSE

Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση των τόκων των δανείων τους

14.04.2020 14:04
Τα 4 βήματα για δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου - Media

Ανάσα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, θα δώσει η επιδότηση από το Δημόσιο των τόκων υφιστάμενων δανείων που έχουν προς τις Τράπεζες ΜμΕ.
Το πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος μπορεί να φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, καλύπτει τους τόκους για το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ υπάρχει η προοπτική επέκτασής του για δύο μήνες εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι πληττόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως την 30η Ιουνίου του 2020. Η υποβολή θα γίνεται, σύμφωνα με το capital.gr σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη (ένα ψηφίο ανά ημέρα), ενώ από την 11η ημέρα και μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλει αίτηση το σύνολο των ληπτών, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Ποιες εταιρείες μπορούν να αιτηθούν την επιδότηση
1. Λήπτες της ενίσχυσης, δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοποιούνταν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
2. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πρέπει να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.
3. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης
4. Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31η Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19η Μαρτίου.
5. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.
6. Επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορούν να λάβουν και τη συγκεκριμένη ενίσχυση.
7. Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Τι καλύπτεται
1. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν.128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων και δη επιχειρηματικών δανείων τακτικής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης, περιλαμβανομένων:

– τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων,

– δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης

2. Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

3. Δεν καλύπτονται τόκοι υπερημερίας ενώ δεν είναι επιλέξιμα κοινοπρακτικά δάνεια.

4. Οι σχετικές δανειακές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις πρέπει να έχουν χορηγηθεί πριν από την 1η Απριλίου του 2020.

5. Για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου, η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους 3 μηνών.

6. Ο συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης είναι 750 εκατ. ευρώ. Εφόσον όμως ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων των εγκεκριμένων αιτήσεων, αυξάνεται μέχρι την πλήρη κάλυψή τους.

Σημειώνεται τέλος πως με βάση τη σχετική ρύθμιση προβλέπεται πως καταβολές που πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Απριλίου και αφορούν σε δόσεις καταβλητέες εντός του Απριλίου και πριν την έγκριση της αίτησης καλύπτονται από την Υπουργική Απόφαση. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή της ενίσχυσης θεωρείται ότι καλύπτει το εν λόγω διάστημα και τα ήδη καταβεβλημένα ποσά συμψηφίζονται με λοιπές οφειλές του λήπτη στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με ευθύνη του ιδρύματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11