20/09/2018 19:43:43
10.7.2012

Παρατυπίες στην αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών στην Υλίκη

Παρατυπίες στην αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών στην Υλίκη - Media

Σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώνονται παρατυπίες στην αδειοδότηση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών στη λίμνη Υλίκη η οποία καλύπτει της ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας, καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές παραβιάζουν τη νομοθεσία για το νερό ύδρευσης και επιπλέον ότι το ΥΠΕΚΑ αγνόησε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις. 

Μετά από καταγγελίες πολιτών για κίνδυνο μόλυνσης του νερού σε περίπτωση ατυχήματος ο Συνήγορος του Πολίτη διεξήγαγε έρευνα διαπιστώνοντας ότι η περιοχή της Υλίκης διέπεται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, κάτι που σημαίνει ότι η οροθέτηση δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης επιτρέπεται μόνο κατ΄εξαίρεση, κάτω από  αυστηρές προϋποθέσεις και με θετικές γνωμοδοτήσεις της ΕΥΔΑΠ και του υπουργείου Υγείας. 

Επικαλούμενη την υπουργική διάταξη που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε απόσταση5 χλμ.από τη λίμνη της Yλίκης, η EYΔAΠ γνωμοδότησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι τα «στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά, όπως το πυρίτιο και ο μόλυβδος των συγκολλήσεων, τα ίχνη βαρέων μετάλλων που υπάρχουν στους αντιστροφείς είναι τοξικά και καθιστούν αδύνατη και επικίνδυνη την τοποθέτησή τους σε προστατευόμενη περιοχή πόσιμων υδάτων». 

Από τη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη προέκυψαν επίσης αντικρουόμενες απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιών , διαφωνία των υπεύθυνων υπαλλήλων για την αξιολόγηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποτυπώνεται σε σχετικά έγγραφα αλλά και πλήρης αδιαφορία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έλαβε όπως και για τα έγγραφα που του κοινοποιηθήκαν. 

Απάντηση για το πόρισμα έχει δώσει μέχρι στιγμής μόνο το υπουργείο Υγείας το οποίο γνωστοποίησε ότι «θα λάβει υπόψη τη σχετική πρόταση».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.