search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:52
MENU CLOSE

Πολωνία: Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού

14.04.2020 15:58
Πολωνία: Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού	 - Media

 

Πολλές δεκάδες γυναίκες, αλλά και άντρες, με αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζή, παραβίασαν σήμερα την απαγόρευση των συναθροίσεων λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού και έκλεισαν τους δρόμους σε κεντρική συνοικία της Βαρσοβίας για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει την ήδη περιορισμένη στην Πολωνία πρόσβαση στην άμβλωση.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο “Stop avortement”, το οποίο συνέταξε ομάδα σφοδρών επικριτών της άμβλωσης, αναμένεται να συζητηθεί αύριο από το κοινοβούλιο. Στοχεύει στην απαγόρευση μίας εκ των περιπτώσεων άμβλωσης που επιτρέπονται ακόμη από τον νόμο, εκείνη των σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου.

Μια άλλη πρόταση νόμου, που θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα, στοχεύει στον περιορισμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και προτείνει σε ορισμένες περιπτώσεις κάθειρξη τριών ετών για τους παραβάτες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της πρότασης, δεν πρόκειται για την πλήρη απαγόρευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά για την αποτροπή της «σεξουαλικοποίησης» των παιδιών.

Η σημερινή διαδήλωση, που διήρκησε πάνω από μία ώρα, οργανώθηκε από το κίνημα «Εθνική Απεργία των Γυναικών», το οποίο είχε καταφέρει, πριν από 4 χρόνια, πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις, να μπλοκάρει έναν πολύ αυστηρό νόμο κατά των αμβλώσεων.

«Κορνάροντας για 45 λεπτά, μπόρεσα να εκφράσω την αγανάκτησή μου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια μεταφράστια, η Ζοάνα Καλίνσκα.

«Δεν μπορούσα να κάτσω χωρίς να κάνω τίποτα μπροστά σε όσα συμβαίνουν υπό το πρόσχημα της μάχης κατά της πανδημίας» συμπλήρωσε.

«Οι κυβερνώντες επωφελούνται από την απαγόρευση των συναθροίσεων για να περάσουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, την ώρα που η κοινωνία δεν στηρίζει μια τέτοια αυστηροποίηση του νόμου» συνέχισε η ίδια.

Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς επέκρινε σήμερα τα δύο κείμενα προς εξέταση.

«… Αυτός ο νόμος, εφόσον υιοθετηθεί, θα οδηγήσει στο να απαγορευτεί ουσιαστικά η άμβλωση, πλήττοντας σοβαρά τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών σε αυτήν τη χώρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:51