search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:26
MENU CLOSE

Χαρίτσης: «Υποκρισία και προσβολή για την κοινωνία το άνοιγμα της συζήτησης για εκλογές, εν μέσω πανδημίας»

15.04.2020 11:31
Χαρίτσης: «Υποκρισία και προσβολή για την κοινωνία το άνοιγμα της συζήτησης για εκλογές, εν μέσω πανδημίας» - Media

 

«Μέγιστη υποκρισία και προσβολή προς την ελληνική κοινωνία» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης το άνοιγμα της συζήτησης περί εκλογών, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το ρεπορτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός υπονόησε εκλογές. Ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε πως συνιστά «μέγιστη υποκρισία και προσβολή προς την ελληνική κοινωνία που αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας» να ανοίγει, με μισόλογα του πρωθυπουργού ή διαρροές, θέμα εκλογών. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός συναισθάνεται την αδυναμία του να στηρίξει την οικονομία και μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνα μέτρα, αλλά συμπλήρωσε πώς θα πρέπει να βγει και να πει ποιο είναι το σχέδιό του.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, ότι δεν ακολουθεί αυτή την λογική και αυτή τη συζήτηση αντιθέτως η σκέψη του και η δράση του στρέφεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτή τη στιγμή και των προληπτικών μέτρων δράσης για τη στήριξη της οικονομίας.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Χαρίτσης απέρριψε το άνοιγμα της συζήτησης για τις εκλογές, υπονοώντας ότι πίσω από αυτή την ενέργεια του πρωθυπουργού κρύβονται μικροπολιτικές βλέψεις.

 Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις  ο Αλέξης Χαρίτσης, επανέλαβε ότι πάντα παραμένει στο τραπέζι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μέτρα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όποιο μέτρο στηρίζει, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά, ωστόσο τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και ιδεοληπτικά επομένως στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δικό του κοστολογημένο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που περιγράφει ποιο είναι το πακέτο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν τώρα.

Σε ερώτηση για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων (πχ. τυχόν απαγόρευση της κυκλοφορίας το Μ. Σάββατο) ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μετείχε στην ενημέρωση σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει συμφωνήσει με τη στρατηγική που ακολουθείται, αυτή έχει αποδώσει και «δεν θα πρέπει σε αυτή τη φάση να τεθεί σε διακινδύνευση» λόγω του εορτασμού του Πάσχα. Επιπρόσθετα, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως όσον αφορά το πεδίο του περιορισμού κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη λογική των περιορισμών μόνο όσο διαρκή η φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Είναι σαφές ότι από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας» τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος ζήτησε το κλείσιμο των σχολείων και των Εκκλησιών» στα οποία η κυβέρνηση προχώρησε αν και υπήρξε καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «όταν προχωρήσει η σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν πρέπει επουδενί να μείνουν κατάλοιπα. Δεν θα ανεχτούμε μόνιμη περιστολή εργασιακών η κοινωνικών δικαιωμάτων» κάτι που ήδη επιχειρούν ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση. «Για μας είναι ξεκάθαρο» είπε «ότι η κοινωνία πρέπει να επιστρέψει σε μια λειτουργία με πλήρη δημοκρατικά κ κοινωνικά δικαιώματα χωρίς περιοριστικά που αφορούν μόνο τη φάση της πανδημίας».

 Υποκρισία για την Υγεία, αναδιάρθρωση της Εργασίας, ύφεση στην οικονομία

Στην εισήγησή του, κατά την  έναρξη της ενημέρωσης, καταλόγισε ουσιαστικά υποκρισία  και ρητορική άνευ περιεχομένου στον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ότι ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του εμφανίστηκε να εξυμνεί το συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πολύ πρόσφατα, ο κύριος Μητσοτάκης απαξίωνε -ως κατάλοιπο κρατισμού- την ενίσχυση του ΕΣΥ». Για την ενίσχυση του ΕΣΥ είπε, δεν χρειάζονται «ρητορικές πιρουέτες» αλλά πράξεις και έργα, όμως η κυβέρνηση « συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ», που άλλωστε υπήρξε « η διαχρονική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας». Αυτή, είπε, «ήταν η επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων που περιόριζαν τις δημόσιες δαπάνες υγείας, άφηναν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας υγειονομικά ακάλυπτα, έκλειναν δομές, συρρίκνωναν τη χωρητικότητα του ΕΣΥ».

«Είναι λοιπόν προκλητικό να βγαίνει τώρα ο κύριος Μητσοτάκης και να ισχυρίζεται ότι σε 5 εβδομάδες η κυβέρνησή του έκανε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Δεν είμαστε χρυσόψαρα! Δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών και νοσηλευτών, η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Αλέξης Χαρίτσης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα το ΕΣΥ αντέχει, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πεδίο των εργασιακών και της οικονομίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αφενός κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ότι επιχειρεί την αναδιάρθρωση της εργασίας με αφορμή την πανδημία αφετέρου ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, εκτός από ανεπαρκή και ιδεοληπτικά είναι και εκ των υστέρων και συνιστούν «επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη της ύφεσης». Παρέπεμψε δε στις προβλέψεις διεθνών οργανισμών «Είδαμε χτες τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι οποίες είναι εφιαλτικές: 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, κατά 5 μονάδες στο 22,3%. Αντίστοιχες προβλέψεις κάνει και ο ΟΟΣΑ που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες λόγω κορονοϊού. Άλλωστε, η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρωθυπουργική εξαγγελία για το επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους, είπε αυτό ενώ έχει καθυστερήσει ήδη για μήνες και πάλι έρχεται να δοθεί καθυστερημένα (μετά το Πάσχα) και σε μία μόνο μερίδα των δικαιούχων καθώς αφορά μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646. Δίπλα σε αυτή την πρακτική ο Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε και δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη καθώς « με περίσσιο θράσος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες τους μακροχρόνια ανέργους» και «έφτασε μάλιστα μέχρι και στο σημείο να συμπεράνει ότι για να επιβιώνουν μέχρι σήμερα σημαίνει ότι έχουν αδήλωτα εισοδήματα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10