search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στους 102 οι νεκροί στην Ελλάδα, 22 νέα κρούσματα, 2.192 συνολικά (Video)

15.04.2020 14:58
tsodras_xard_2_0

 

Συνολικά 2.192 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (το 56,4% αφορά άνδρες), όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 22 είναι νέα. Όπως ανέφερε, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 559 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 899 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επιπλέον ανακοίνωσε ένα ακόμα θάνατο στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 102. 

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη, από αυτούς οι 28 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 89,2% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 72 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Το 82% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 29 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 50.771 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

«Δεν είναι ακόμα ο καιρός» είπε ο Σ. Τσιόδρας σχολιάζοντας την άποψη πολλών ότι τα μέτρα θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, εξήγησε ότι αυτή γίνεται έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα επαναξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε. Όπως ανέφερε ο ίδιος, γίνεται πολύς λόγος για τις χώρες που σταδιακά άρχισαν να αίρουν τα μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Δανία όπου ανοίγουν τα σχολεία αλλά με εξαιρετικά μέτρα προφύλαξης για τους μαθητές. Όμως, πρόσθεσε ότι αν στη Δανία δουν δυο εβδομάδες αφότου ανοίξουν τα σχολεία ότι τα κρούσματα αυξάνονται, θα αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν. «Ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα γίνει, αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πως λειτουργούν τα μέτρα και αναλόγως θα πράττουν».

«Τα ερωτηματικά για τη σταδιακή αυτή άρση των μέτρων ακόμα αιωρούνται» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο και στη χώρα μας είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή. «Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι όπως να συνεχίσουμε να επιτηρούμε καλά τη νόσο και να έχουμε διαγνωστική επάρκεια. Ναι στην αισιοδοξία αλλά με ρεαλισμό και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητιέται και σε ό,τι αποφασιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι είναι κοντά μας, μένουν συχνά στο ίδιο σπίτι με εμάς, φυλάνε τα παιδιά μας κι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία.

Οι πιθανότητες για νέο επιδημικό κύμα

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που θα παρακολουθεί την πορεία του ιού. Πρόκειται για εκτιμήσεις, εξήγησε ο κος Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε αυτές τονίζοντας: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες». Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιστήμονες εκτιμούν «την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά σε έναν σοβαρό προβληματισμό που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και αφορά τους ανθρώπους που νόσησαν και κατά πόσο αυτοί θα μπορούν να έχουν μία ελευθερία κινήσεων στο εξής. «Με δεδομένη τη «γνώση» και όχι τα σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν, το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία κάποιου που έχει περάσει τον κορονοϊό, μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που έχει νοσήσει ελαφρά ή κάποιον που έχει νοσήσει χωρίς συμπτώματα». Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας είναι ότι δεν θέλουμε να υπάρξει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας.

Το εμβόλιο θα αργήσει

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, είπε «ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και για τους επόμενους για το εμβόλιο. Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης, αλλά μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκείμενου να εξεταστεί η ασφάλεια και η κατάλληλη δόση του». Ο ίδιος τόνισε ότι είμαστε μακριά από το εμβόλιο και κυρίως τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες, κατέληξε.

Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο, τόνισε εκ νέου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Ενημέρωσε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε».

Ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 236 οχήματα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λειτουργία λαϊκής αγοράς Πτολεμαϊδας και ότι παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός της κίνησης πολιτών στις παραλιακές της Πάτρας και του Βόλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24