31/05/2020 08:06:25
18.4.2020 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2121 στις 15-4-2020

Με την Τέχνη πολεμάμε την απομόνωση!

Με την Τέχνη πολεμάμε την απομόνωση! - Media

 

Νομίζω ότι η καλύτερη άμυνά μας τις μέρες που ζούμε πρέπει να είναι – μετά την… ψυχραιμία – η δημιουργία. Το «Μένουμε σπίτι» χρειάζεται δραστηριότητες, έξυπνες απασχολήσεις, πέρα από τις ταινίες, τα βιβλία και τις online θεατρικές μεταδόσεις. Το μυστικό είναι να εκφραστούμε κι εμείς!

Αυτό σκέφτηκαν ο Νίκος Καρατζάς και ο Ianos, και για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν διαγωνισμό διηγήματος και φωτογραφίας με θέμα – τι άλλο; – «Ημερολόγια καραντίνας». Αυτές τις δύσκολες ώρες μάς προτρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά, αποτυπώνοντας στιγμές από την καθημερινότητά μας, σε μια από τις πιο κρίσιμες εποχές της ζωής μας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσω των φακών και των λέξεών τους να αφηγηθούν και να αναδείξουν μικρές ιστορίες και μεγάλες εμπειρίες από τις στιγμές καραντίνας που ζούμε. Άνθρωποι και αντικείμενα, συνήθειες που άλλαξαν, εικόνες που δεν θα ξεχαστούν ποτέ, σκέψεις που πλημμυρίζουν το μυαλό, νέες αξίες που άλλαξαν τη ζωή μας, μια σκληρή πραγματικότητα που σύντομα θα γίνει, ελπίζουμε, ανάμνηση…

Διαγωνισμός διηγήματος

Τα διηγήματα θα αξιολογήσει η επιτροπή: Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Διονύσης Μαρίνος, συγγραφέας, και Κωνσταντίνος Μπούρας, πoιητής, κριτικός.

Για να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό απαιτείται: Ένα διήγημα έως 400 λέξεις σε αρχείο μορφής word. Ο τίτλος τού αρχείου πρέπει να είναι της μορφής: επώνυμο_όνομα_τίτλος διηγήματος με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ papadopoulos_nikos_titlos diigimatos). Στο ίδιο αρχείο, κάτω από το διήγημα, θα πρέπει να ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα έως 100 λέξεις.

Ανακοίνωση νικητών. Οι νικητές θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο του 2020 στο Ianos Cafe, σε μία βραδιά αφιερωμένη στο διήγημα.

Βραβεία. Τα 50 καλύτερα διηγήματα θα κυκλοφορήσουν σε μία ειδική συλλεκτική συλλογή διηγημάτων των εκδόσεων Ianos. Τα 10 καλύτερα διηγήματα θα διαβαστούν τη βραδιά της ανακοίνωσης.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Τις φωτογραφίες θα αξιολογήσει επιτροπή που αποτελούν οι Μάριος Σπηλιόπουλος, καθηγητής ΑΣΚΤ, ζωγράφος, Δημήτρης Ταλιάνης, φωτογράφος, εκδότης, Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης.

Οι όροι. Μια φωτογραφία μεγέθους τουλάχιστον 2.480 x 3.508 pixels, ανάλυσης 300 dpi και διάστασης minimum Α4, σε αρχείο μορφής jpg. Ο τίτλος του αρχείου πρέπει να είναι της μορφής: επώνυμο_όνομα_τίτλος φωτογραφίας_φωτογραφία με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. papadopoulos_nikos_titlos fotografias_fotografia).

Οι νικητές θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο στο Ianos Cafe, σε μία βραδιά αφιερωμένη στη φωτογραφία.

Οι 100 καλύτερες φωτογραφίες θα τυπωθούν σε σελιδοδείκτες και θα διανέμονται δωρεάν. Οι 30 καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν για 20 μέρες στο Ιanos Cafe. Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα κερδίσουν από ένα βραβείο.

Λήξη: Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.