search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:11
MENU CLOSE

Δεν σηκώνει το «εκλογικό» γάντι ο Τσίπρας

16.04.2020 08:28
Τσίπρας για τη γυναικοκτονία στη Μάνη: Μίλα. Δράσε. Καμία Μόνη Της - Media

 

Ως κυνική και ανεύθυνη επιλογή και μικροπολιτικό υπολογισμό εν μέσω πανδημίας, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας συζητήσεις και τυχόν σχεδιασμούς για πρόωρες εκλογές, μιλώντας στο δελτίο του Kontra και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Με αυτό τον τρόπο αναφέρθηκε στο άνοιγμα της εκλογολογίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά το διάγγελμα της Δευτέρας («Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία»).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε το αξιακό και ηθικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι σκέψεις για εκλογές αυτή την ώρα είναι αδιανόητες και κυνικές καθώς προδίδουν μικροκομματικές σκοπιμότητες την ώρα που η κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χαρακτήρισε το διάγγελμα Μητσοτάκη «προεκλογικό» επαναλαμβάνοντας ότι εμφανίστηκε όχι ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση αλλά ως πολιτευτής που δίνει υποσχέσεις και που μια τέτοια ώρα διαμορφώνει κλίμα προεκλογικού λόγου που δεν ταιριάζει στην περίσταση. Υπό αυτό το πρίσμα απέφυγε κάθε τυπική αναφορά περί ευπρόσδεκτων εκλογών ως είθισται, ενισχύοντας όμως έτσι εντυπώσεις και εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει με ανησυχία τα εκλογικά σενάρια υπό το φόβο μιας νέας ήττας, με δεδομένο το πάγωμα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις τις οποίες πάντως υποβάθμισε.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε ότι οι δημοσκοπήσεις εν μέσω της πανδημίας που δείχνουν εκτόξευση της αποδοχής της κυβερνητικής διαχείρισης και της πρωθυπουργικής δημοφιλίας είναι «κακός οδηγός» αυτή τη στιγμή, αν αυτό είναι το στοιχείο με βάση το οποίο διάφοροι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό. Απέδωσε το γεγονός της εκτόξευσης των δημοσκοπικών ποσοστών σε ένα γενικό φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ουσιαστικά πίσω από τις γραμμές ότι η εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πραγματική και θα ξεφουσκώσει.

Πάντως σε άλλο σημείο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απαντώντας σε όσους στο δημόσιο διάλογο λένε ότι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληγούν από αυτή την κρίση. «Πιστεύω ότι το αντίθετο θα συμβεί, ακριβώς επειδή η ατζέντα της Αριστεράς και των σοσιαλιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων της προόδου που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνική πρόοδο επανέρχεται με μεγάλη επικαιρότητα στο προσκήνιο» διότι αυτό που αμφισβητείται σήμερα «είναι η αντίληψη ότι τα πάντα μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά». Άρα λοιπόν, συνέχισε, «η σύγκριση την επόμενη μέρα θα γίνει στη βάση των προτάσεών μας αλλά και στη βάση των αξιών μας».

Το θέμα των εκλογών είπε, είναι ανοιχτό αλλά αφού φύγει από τη μέση αυτό που απασχολεί όλους, η Δημόσια Υγεία. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και από εκεί και πέρα οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν για τις επιλογές τους και για τον κυνισμό τους» συμπλήρωσε με νόημα.

«Σκέφτεται εκλογές για να δραπετεύσει»

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσοντας το επιχείρημα γιατί η συζήτηση για εκλογές αυτή την ώρα δεν είναι καλή ιδέα και μπορεί να κρύβει παγίδες, απέδωσε στον Μητσοτάκη υπολογισμούς σε σχέση με την οικονομική κρίση που έρχεται.

«Αν όντως έχει αυτό τον στόχο (σ.σ. για εκλογές), τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτό που έρχεται στην οικονομία. Ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι σχεδιάζει να δραπετεύσει .Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο» σημείωσε.

Έδειξε να θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει με υπεραισιόδοξο τρόπο τα δεδομένα για την οικονομία καθώς στο διάγγελμά του εκτίμησε ότι μετά την μεγάλη ύφεση το 2020, θα έρθει μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2021.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε μάλιστα τις προβλέψεις του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, εάν δεν έχουμε νέο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο τότε ύφεση το 2020 θα ναι κοντά στις 10 μονάδες και η ανάκαμψη του 2021 το μισό της απώλειας του 20, επομένως δεν θα έχουμε επανάκαμψη (…) πόσο δε μάλλον αν έρθει και δεύτερο κύμα πανδημίας».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε – ως ένα ακόμη επιχείρημα απέναντι στην εκλογολογία – ότι στην τρέχουσα συγκυρία την ευθύνη της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και της οικονομίας την έχει η κυβέρνηση, ωστόσο δεδομένου ότι στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες, συνεχίζει να ασκείται ο δημοκρατικός έλεγχος: «υπάρχει η βουλή, υπάρχει η αντιπολίτευση καταθέτουμε τις προτάσεις μας και κρίνουμε την κυβέρνηση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:11