search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:19
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Δημόπουλος: Μέχρι το τέλος του μήνα ίσως να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς

17.04.2020 09:28
Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Μέχρι το τέλος του μήνα ίσως να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς  - Media

 

“Έως το τέλος του μήνα ίσως μπορέσουμε ν  αρχίσουμε τη συλλογή πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς”, επισήμανε ο Θάνος Δημόπουλος πρύτανης του ΕΚΠΑ μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα”, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, αναφερόμενος στο νέο τρόπο αντιμετώπισης ασθενών με κορωνοιό. 

Ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ακόμα, τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συγκεκριμένη μέθοδο αλλά και για την μετά κορωνοιού εποχή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Για τη διαδικασία χορήγησης πλάσματος:

“Όταν έχουμε κάποιο που έχει εκτεθεί ασυμπτωματικά στον ιό ή έχει νοσήσει είναι πολύ πιθανό να έχει αναπτύξει αντισώματα. Από τα άτομα αυτά, μπορεί να πάρουμε μια ποσότητα από το πλάσμα τους, να τη κρυοκαταψύξουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε μετά από εβδομάδες για να δώσουμε έτοιμα αντισώματα σε ασθενείς που νοσούν οξέως από κορωνοιό. 

“Οι μελέτες αυτές γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα να μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία συλλογής του πλάσματος και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλάσμα, από ιαθέντες ασθενείς , ως ένα συμπληρωματικό μέσο για την αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν βαριά ή για τους οποίους μπορούμε να προβλέψουμε ότι δεν θα έχουν καλή εξέλιξη. 
Η εμπειρία που θα έχουμε από τις δοκιμές σε άλλα κράτη θα βοηθήσει για τον σχεδιασμό που θα γίνει στη χώρα μας”. 

Για το τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα:

“Πρέπει να πηγαίνουμε σταδιακά. Να βλέπουμε την εμπειρία από τον γύρω κόσμο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Το βασικό είναι ότι έχουμε έναν ορίζοντα δύο εβδομάδων μπροστά μας και πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με κάθε συνέπεια, να φθάσουμε σε μηδενικά κρούσματα και στη συνέχεια να δούμε πως μπορεί να επανέλθει μια μερική κανονικότητα. Μπορεί η χειραψία , η αγκαλιά και τα φιλιά να πάψουν στο μέλλον να είναι τρόποι χαιρετισμού. Και αποστάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η χρήση μάσκας” 

Για τη μέχρι σήμερα πορεία της χώρας στη “μάχη” με τον ιό:
“Αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα το τελευταίο μήνα είναι πράγματι αξιοθαύμαστο. Καταφέραμε να έχουμε μια γρήγορη παύση του ιού πριν να έχουμε ένα σημαντικό αριθμό θυμάτων”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11