search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:11
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Γραβάνης: Θα είναι μεγάλη έκπληξη να έχουμε το εμβόλιο έως το τέλος του 2020

17.04.2020 09:33
Γραβάνης: Τέλος φθινοπώρου βγάζουμε τις μάσκες - Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών - Media

 

“Σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα για τα φάρμακα που μπορούν να διατίθενται παγκοσμίως σε ασθενείς με κορωνοιό”, τόνισε μεταξύ άλλων στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα”, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης , καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. 
Ο κ. Γραβάνης μίλησε ακόμα για τα εμβόλια και τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού σε πιθανή επάνοδό του το φθινόπωρο. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τα φάρμακα και τις κλινικές μελέτες:

“Μετά από τρεις μήνες ξέρουμε που πατάμε. Ο Π.Ο.Υ συντονίζει τέσσερις μεγάλες κλινικές μελέτες για τα φάρμακα που  έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα και τα οποία είναι στο παγκόσμιο συνταγολόγιο για άλλες ιώσεις και είναι άμεσα διαθέσιμα για ασθενείς με κορωνοιό. Οι μελέτες αυτές εστιάζουν στη ρεμντεσιβίρη, στη φαβιπιραβίρη, δύο αντιικά φάρμακα που σχεδιάστηκαν, το ένα για τον έμπολα και το άλλο για τον ιό της γρίπης, στη χλωροκίνη και στην υδροξυχλωροκίνη . 

Για το πότε θα δοθεί το “πράσινο φως” για την ευρεία χρήση των φαρμάκων:

“Τα αποτελέσματα για μεγάλο πληθυσμό ασθενών θα τα ξέρουμε σε 2-3 εβδομάδες και θα καθορίσουν το κατά πόσο θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ευρέως. Μέχρι τώρα τα χρησιμοποιούσαμε σε ασθενείς που νοσούσαν βαριά ή ήταν στη ΜΕΘ. Ο στόχος είναι να βρούμε διαδικασίες για ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα προκειμένου να μην νοσήσουν βαριά. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα είναι το πρώτο όπλο για να βγούμε από την καραντίνα και να μπούμε σε κάποια κανονικότητα στις αρχές με μέσα Μαΐου. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας να κρατήσουμε τη διασπορά σε περιορισμένα επίπεδα και όταν αρχίσει η διάθεση των φαρμάκων να χρειαστούμε μικρή ποσότητα για να καλύψουμε τους συνανθρώπους μας”. 

Για τα εμβόλια και τον πιθανό χρόνο διάθεσης τους:

“Τα εμβόλια έχουν ήδη ξεκινήσει να ελέγχονται. Εχουμε μια πληθώρα εμβολίων που αποδείχτηκαν αποτελεσματικά σε προκλινικές μελέτες , σε συστήματα καλλιέργειας κυττάρων και πειραματόζωα και τρία απ’  αυτά βρίσκονται πλέον σε κλινικές δοκιμασίες “φάσης ένα”. Μέχρι το τέλος Μαΐου αυτός ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί επί τρία ή επί τέσσερα. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε μια πλειάδα εμβολίων και θα δοκιμάζουμε όχι μόνο τη τοξικότητά τους αλλά και την αποτελεσματικότητα τους. Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν σταθεί δυνατή η διάθεση του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια εμβόλια θα τα έχουμε του χρόνου τέτοια εποχή. Και απόλυτα βέβαιο ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα το έχουμε το καλοκαίρι του 2021 “

Για την αντιμετώπιση τυχόν δεύτερου κύματος του ιού το φθινόπωρο:

“Για το φθινόπωρο θα υπάρχει κάτι μεταξύ των αντιικών φαρμάκων και του εμβολίου. Αναφέρομαι στα επιλεκτικά αντισώματα που είναι κατά των πρωτεϊνών του κορωνοιού . Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με τη μετάγγιση πλάσματος ασθενών που νόσησαν, ανάρρωσαν και έχουν αναπτύξει μια σχετική ανοσία”. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:11