search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:49
MENU CLOSE

Ο φόβος για το αύριο

21.04.2020 05:34

 

Η αντίστροφη μέτρηση για να βγούμε από τα σπίτια μας έχει αρχίσει αφού τα κρούσματα στην Ελλάδα κοντεύουν να εκμηδενιστούν  και ο ιός να εξαφανιστεί. Όμως τώρα που ο φόβος για την ζωή περιορίζεται ένα νέο συναίσθημα πλημμυρίζει τους πολίτες. Η  αγωνία για το αύριο .

Οικονομολόγοι , αναλυτές, επιστήμονες και δημοσιολόγοι έχουν περιγράψει με τα πιο δυσοίωνα λόγια την επόμενη μέρα της λήξης της καραντίνας σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με το που θα ανοίξει η πόρτα του σπιτιού μας θα κλείσει αυτόματα μία άλλη. Αυτή της εργασίας .

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey περίπου  60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας, ενώ στην ΕΕ η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί από το 6% στο 11% το 2021 με προοπτική ανάκαμψη το 2024. Από αυτό το ποσοστό τα 55 εκατομμύρια εργαζόμενοι, όμως, είναι σε τομείς υψηλού ρίσκου, όπως υπάλληλοι καταστημάτων, μάγειρες, απασχολούμενοι στις κατασκευές και τα ξενοδοχεία.

Η Ελλάδα με βάση την καλή της εικόνας στο θέμα του κορονοιού και της θεωρίας που λέει ότι η ζέστη εμποδίζει τον ιό να αναπτυχθεί θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για διακοπές  από την στιγμή που η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα.

Όμως κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πως θα εξελιχθεί ο ιός μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη . Οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές υπηρεσίες  δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο πως θα λειτουργούν  οι αεροπορικές εταιρείες, αν οι χώρες εξόδου θα κάνουν τεστ στους ταξιδιώτες , τι θα γίνεται στους τόπους προορισμού.

Την ίδια στιγμή στην  Ελλάδα κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν  οι χώροι εστίασης και αναψυχής αλλά και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ο τουρισμός. Πολλοί ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων  σκέπτονται να μην ανοίξουν καθόλου    καθώς τρέμουν στο ενδεχόμενο ενός  «τυφλού» κρούσματος  κορονοιου στο ξενοδοχείο τους.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται  και οι εστιάτορες οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν με λίγο προσωπικό και ακόμα λιγότερους πελάτες.

Η μείωση των χώρων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταστηματάρχες – αφού ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας- , φέρνει μοιραία και την μείωση των εργαζομένων  και την μείωση των προμηθειών και άλλες συνθήκες εργασίας.  Η ύφεση – σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη μπορεί να φτάσει μέχρι και 10% ενώ η ανεργία  αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα στελέχη της αξιωματικής  αντιπολίτευσης ισχυρίζονται  ότι  ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι  η  εκ νέου μείωση του κατώτατου μισθού.  Ακόμα στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας  αλλά και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μην διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά την «επιστροφή στην κανονικότητα», λόγω μείωσης του τζίρου.

Το σίγουρο είναι ότι η περίοδος που θα ζήσουμε εκτός σπιτιού θα είναι δύσκολη, μίζερη και περίπλοκη καθώς οι  συνέπειες  που άφησε ο ιός στην οικονομία και στην κοινωνία   δεν αντιμετωπίζονται ούτε με μάσκα ούτε με γάντια….

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:40