search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:09
MENU CLOSE

Ο κίτρινος στρατιώτης

13.07.2012 13:58
Ο κίτρινος στρατιώτης  - Media

Ένας μικρός τόπος, αλλά θαυμαστός, είναι ο χώρος στον οποίο μεγαλώνει ένα επίσης μικρό και θαυμαστής ομορφιάς νεαρό αγόρι, που το αποπλανά η ίδια του η όψη – τόσο όμορφο είναι! Αυτό αποτελεί και το κλειδί της αφήγησης, που θα φέρει αντιμέτωπο τον όμορφο αλαφροΐσκιωτο Γιάννο με την τερατομορφία της καθημερινής ζωής.

Ανδρέας Μήτσου 

Εκδόσεις: Καστανιώτης 

Σελ.: 296 

Ένας μικρός τόπος, αλλά θαυμαστός, είναι ο χώρος στον οποίο μεγαλώνει ένα επίσης μικρό και θαυμαστής ομορφιάς νεαρό αγόρι, που το αποπλανά η ίδια του η όψη – τόσο όμορφο είναι! Αυτό αποτελεί και το κλειδί της αφήγησης, που θα φέρει αντιμέτωπο τον όμορφο αλαφροΐσκιωτο Γιάννο με την τερατομορφία της καθημερινής ζωής. Ο συγγραφέας, ηθελημένα ή αθέλητα – λί­γη ση μασία έχει -, παραλληλίζει τον τόπο με το πρόσωπο, του οποίου η ομορφιά αναπαρίσταται μέσα από όψεις απόλυτης αθωότητας. Έτσι κι ο Γιάννος με τα σπαστά μακριά του μαλλιά, είναι όμορφος όπως ακριβώς τα χιόνια που μένουν άλιωτα την άνοιξη στα βουνά, στις κορυφές των οποίων οι αέρηδες σφυρίζουν σαν φίδια. Ο κόσμος του μυθιστορήματος κινείται μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ήρωα, που ελαφροσκέπτεται – σαν σε όνειρο – απαλλάσσο­ντάς τον από τις επώδυνες πραγματικότητες της εποχής μέσα στην οποία υπάρχει. Ο Μήτσου σε αυτό το μυθιστόρημα πετυχαίνει πολλά, αποφεύ­γοντας κυρίως επιδέξια τις παγίδες μιας υπερφορτωμένης λογοτεχνικά ιστορικής περιόδου, χάρη στη λογοτεχνική του ικανότητα. Η αθώα αλλά ταυτόχρονα και πανίσχυρη ιδέα της ομορ­φιάς, ανατρεπτική και τρομακτική συγχρόνως, έρχεται σε αντιπαράθεση με την αναίρεσή της: την ασχήμια, τη βλακεία, την ανείπωτη σκληρό­τητα – ιστορική, πολιτική, κοινωνική και εν τέλει πολιτισμική. Και από τις δυο πλευρές στην ουσία η σύγκρουση γίνεται με όρους σκληρότητας. Ο «Κίτρινος στρατιώτης» ξεκινά τη θητεία του στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, τραυματίζεται στην Ιταλία κι ανάπηρος πλην παρασημοφορη­μένος επιστρέφει στο χωριό του, όπου όλα έχουν αλλάξει. Η νέα συνθήκη τον φέρνει αντιμέτωπο με την τρέλα! 

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:08