search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:08
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα, 156 νέα κρούσματα, τα 150 στο Κρανίδι (Video)

21.04.2020 14:58
Επιπλέον 27 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τα 9 «εισαγόμενα»  - Media

 

Συνολικά 2.401 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (το 56% αφορά άνδρες), όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας,, εκ των οποίων 156 είναι νέα (τα 150 βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι). Από τα κρούσματα, 572 (24%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.111 (46%) με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον ανακοίνωσε πέντε ακόμα θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 121. 

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη, από αυτούς οι 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 91% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 59 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι 16 (27,1%) γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Το 84,7% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 46 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 55.466 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορωνοϊό.

Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά, παρατήρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στα μέτρα και την καλή συμπεριφορά όλων μας γιατί συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα την απειλή του κορονοϊού. «Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 κι αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή».

Τα μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε, τα οποία έχουν αναπτυχθεί θα μας δίνουν πραγματικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτό χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία». Για αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, είναι σημαντική η συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια τυχόν επιδημική έξαρση, αναφέροντας το παράδειγμα της δομής προσφύγων στο Κρανίδι.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί πάντα με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών.

Γιατί χάνουν τη ζωή τους νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κορονοϊό στη χώρα μας, ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».

Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν.

Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας:

«Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι. «Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους».

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή» κατέληξε ο κύριος Τσιάδρας.

Νωρίτερα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Κρανιδίου, ύστερα από την εμφάνιση 150 κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας, αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 8 πμ στην πόλη για τις επόμενες 14 ημέρες και στεγανοποίηση της δομής της περιοχής.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού έφτασε το μεσημέρι στο Κρανίδι μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέας, καθώς και κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο της Ερμιόνης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συνολικά εξετάστηκαν 497 δείγματα, 150 βρέθηκαν θετικά, εκ των οποίων τα 148 αφορούν φιλοξενούμενους στη δομή ενώ τα άλλα δύο μία εργαζόμενη εκεί και ένα στέλεχος της δομής. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για τις επόμενες 14 μέρες έχουν παρθεί μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται το ζήτημα. Από τη Μ. Πέμπτη, η δομή τέθηκε σε καραντίνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Τα αποτελέσματα της χθεσινής δειγματοληψίας μας δημιούργησαν την ανάγκη ενός άμεσου συναγερμού. Τηρήθηκε το πρωτόκολλο από την πρώτη στιγμή έτσι ώστε να στεγανοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δομή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η δομή μπαίνει σε αποκλεισμό, σε στεγανοποίηση, κανείς δεν μπαίνει κανείς δεν βγαίνει. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και ό,τι χρειάζεται σε υγειονομικό υλικό και στα ζητήματα που θα προκύψουν από τις ανάγκες αυτών των 14 ημερών», δήλωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε: Για τις επόμενες 14 μέρες ο Δήμος της περιοχής μπαίνει σε περιορισμό, και συγκεκριμένα σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, ενώ η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα γίνεται μόνο για τους όρους και τις περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, άρα, Β4, Β5, Β6 για τις επόμενες 14 μέρες αναστέλλονται.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, των παζαριών και οποιασδήποτε διαδικασίας υπαίθριου εμπορίου.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.

Όσον αφορά στα όσα γράφονται και ακούγονται για χαλάρωση των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς είπε «δεν έχω μιλήσει για χαλάρωση μέτρων. Εγώ λέω ότι μέχρι τις 27 Απριλίου όλα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο». «Προφανώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να κάνει σε σχέση με τα στάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, και πρέπει να το καταλάβουμε σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα πρέπει να τηρήσουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε ο υφυπουργός και κατέληξε:

«Μένουμε όλοι σπίτι, είναι το κλειδί για να μπορέσουμε αύριο, μεθαύριο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους. Εφόσον το εφαρμόσουμε, και μέχρι τώρα συντριπτικά ο ελληνικός λαός το εφαρμόζει, νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το γεγονός εδώ στην περιοχή το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τοπικής σημασίας και γι αυτό θα δείτε ότι αφορά μια συγκεκριμένη δομή δεν αφορά σε διασπορά μέσα στην κοινότητα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:08