search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:16
MENU CLOSE

Ισχυρό «πλήγμα» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα από τον κορωνοϊό;

22.04.2020 08:00
Ισχυρό «πλήγμα» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα από τον κορωνοϊό; - Media

 

Την εκτίμηση (και παράλληλα την επιθυμία) ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να αναγκάσει αρκετούς «θιασώτες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος να αλλάξουν «μυαλά», έχουν οι ειδικοί, καθώς όπως σημειώνουν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπονόμευσης ενός μελλοντικού προγράμματος εμβολιασμού, όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον covid-19. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτήν την στιγμή αναπτύσσονται 70 υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα τρία είναι ήδη σε κλινική αξιολόγηση.

Το Πρόγραμμα Εμπιστοσύνης για τα Εμβόλια (Vaccine Confidence Project-VCP), το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, έχει ξεκινήσει μια μελέτη 18 μηνών με τοπικούς συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, διενεργώντας εθνικές δημοσκοπήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, προκειμένου να μελετηθεί η στάση του κόσμου απέναντι σε ένα μελλοντικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Προγράμματος, Χάιντι Λάρσον, μετά από ανάλυση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων αναρτήσεων μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, υπάρχει η πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων είναι θετικοί στο «εμβόλιο κορωναϊού και το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, θα υπάρξει σίγουρα και αντίσταση. Το κίνημα κατά του εμβολιασμού έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούμενο εν μέρει από μια μακρόχρονη δυσφήμιση από τον Βρετανό γιατρό Andrew Wakefield, ο οποίος ισχυρίστηκε ψευδώς μια σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) και του αυτισμού στα παιδιά.

Μια δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Μαρτίου διαπίστωσε ότι περίπου το 7% των ανθρώπων θα απέρριπταν ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊού, ενώ μια δεύτερη έρευνα στις αρχές Απριλίου – ην ώρα που ο αριθμός των νεκρών του Covid-19 άρχισε να αυξάνεται γρήγορα- έδειξε ότι το ποσοστό είχε μειωθεί σε 5%.

Στη Ρωσία -όπου σύμφωνα με το Wellcome Trust, μόνο το 62% των ανθρώπων συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά- υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει σύγκρουση όσων είναι υπερ και κατά των εμβολίων.

Στην Ιταλία ο Claudio Simion ομάδας, μέλος της ομάδας anti-vaxxer Comilva, σημειώνει την ίδια ώρα ότι ένα εμβόλιο δεν είναι η μόνη λύση αλλά «μπορεί να είναι ένας τρόπος να ηρεμήσουν τους ανθρώπους».

«Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στα εμβόλια κατ ‘αρχήν», πρόσθεσε.

Την ίδια στγιμή στις ΗΠΑ, η οποία «δοκιμάζεται» σκληρά από τον ιό, επιφανείς προσωπικότητες του αντιεμβολιαστικού κινήματος χρησιμοποιούν τον covid-19 για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους και να ωθήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Del Bigtree, ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Vaxxed, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο Covid-19 είναι μια «συνωμοσία» της φαρμακευτικής βιομηχανίας για νέα τρελά κέρδη.

Πίσω στην Βρετανία, η Λάρσον καταλήγει ότι ο χρόνος εμφάνισης του εμβολίου, ο οποίος υπολογίζεται μέσα στο 2021, θα είναι πολύ κρίσιμος σχετικά με το μέλλον του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Εάν η διστακτικότητα κατά των εμβολίων μειωθεί με την κρίση του Covid-19, πιθανότητα θα έχει αποτέλεσμα και σε άλλες ασθένεις όπως η ιλαρά, εκτιμά η Λάρσον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:15